Experttipsen: Här hittar du svampen

Kantarellen är en populär svamp, men det finns fler nybörjarvänliga svampar att hålla utkik efter.

Åsa Olofsson är svampkonsulent i Enköping.

Åsa Olofsson är svampkonsulent i Enköping.

Foto: Nina Leijonhufvud/arkiv

Enköping2021-07-19 12:00

Ska svampkonsulenten Åsa Olofsson från Enköping ut och leta svamp brukar hon söka sig till en skog som är nära Mälaren. Är man ute efter blekkantareller, som också kallas sommarkantareller, så tipsar hon att man letar i blandskog.

– Men också bland ek och björk. Svampen finns ofta lite Mälarnära.

Ytterligare ett nybörjartips är att lära sig tre arter varje år, så att man lär sig dem utan och innan och kan förlänga svampsäsongen. Men för att svamparna ska frodas nu behövs ordenligt med regn.

– Sen kommer svamparna efter någon vecka.

Det är inte bara kantarell som en ska spana efter under jakten på en smarrig middag. Åsa Olofsson tipsar om nybörjarsvampar.

– Citronslemskivlingen är enkel att känna igen och det är en suverän svamp att bland ut med andra svampar. Den är syrlig i smaken och kan passa bra till fisk. Karl Johan är också känd av många. Smörsopp och grynsopp går också att hitta nu och i augusti.

Senare på säsongen tipsar Åsa Olofsson om trattkantarell, rödgul trumpetsvamp och svart trumpetsvamp.

– Svart trumpetsvamp är en jättegod matsvamp. Hittar man den så hittar man den i mängder. Det är en rolig svamp att plocka och går inte att ta fel på.

Trattkantarellen är smakdominant och kan ta över smaken från andra svampar. Rödgula trumpetsvampen är, enligt Åsa Olofsson, god till fisk eller i en pastarätt. Men första steget är att hitta svamparna och var man ska gå beror på vilken svamp en letar efter.

– Svamp växer ofta i symbios med träden. Går man i lövskog finns en viss svamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!