Experten tipsar: Så bryter du beroendet av sociala medier

Patrick Wincent är terapeut och hjälper ungdomar bli fria från sitt beroende av sociala medier. "I början kommer det att bli abstinens. Nästan adhd-liknande symtom", säger han.

Patrick Wincent är auktoriserad terapeut, författare och föreläsare. Han lär ut hur man bryter beroendet av sociala medier.

Patrick Wincent är auktoriserad terapeut, författare och föreläsare. Han lär ut hur man bryter beroendet av sociala medier.

Foto: pressbild

Enköping2024-11-10 19:00

– Det är klart att om det kommer nya saker som man älskar hela tiden, nya videoklipp kring ett ämne, fortsätter man att swajpa. 

Det säger Patrick Wincent. Han är auktoriserad terapeut, författare och föreläsare. Han har skrivit fem böcker om beroendeproblematik med stort fokus på digitala plattformar. Senaste boken heter "Dopaminfasta - lär dig styra hjärnans belöningssystem och få bättre fokus, närvaro och tålamod". Han föreläser ofta på skolor om digitalt beroende och hur man kan bryta med sociala medier som "drog".  

– Studier och forskningsmaterial visar att psykisk ohälsa definitivt ökar bland unga. Sömnbristen är en stor orsak. Vi sover alldeles för lite. Det är kopplat till vår uppkoppling mot nätet. 

undefined
Patrick Wincent är auktoriserad terapeut, författare och föreläsare. Han lär ut hur man bryter beroendet av sociala medier.

Enkäter från olika skolor visar att många elever sover mindre än sex timmar per dygn. Orsaken är att man ligger med mobiltelefonen i sängen.

– Intentionen är att titta fem minuter och plötsligt är klockan 01.30 på natten. Sömnbristen leder till att vi blir tjuriga, får kort stubin och blir mer reaktiva. Vi mår allmänt sämre. 

Att bara umgås med vänner digitalt kan också trubba av vår förmåga att känna empati, hävdar han.

– När vi inte kan tyda kroppsspråk och ansiktsuttryck, när vi säger något sårande, blir vi mindre empatiska. Det kan leda till hemska effekter där människor tar sitt liv.

Patrick Wincent beskriver sociala medier som en fantasivärld där vi vill lyfta oss till någon vi inte är. Det skapar stor press hos användarna. 

– Om det är så att jag mår dåligt och går ut på sociala medier och ser att alla andra mår bra, jämför jag mitt inre känslotillstånd med vad jag ser. När det händer kan den psykiska ohälsan öka för mig. 

– Det är okej att inte behöva lyckas alltid, påminner han.

Att tekniken lockar oss till att göra fler saker samtidigt ser han också som ett problem.

– Alla hjärnforskare är överens om att det inte finns något positivt med att multi-taska. Resultatet blir sämre, det tar längre tid att slutföra en primär skoluppgift. För det tredje blir vi stressade. Hjärnan får inte tid att återhämta sig.

Går det att bryta det här beroendet av sociala medier på egen hand?

– I början kommer det att bli abstinens. Nästan adhd-liknande symtom, man blir ängslig. Hjärnan är van vid de snabba belöningarna. Men genom att låta det få vara tråkigt i några dagar kommer hjärnan att vänja sig.

Patrik Wincents tre tips:

1. Sov aldrig med mobilen i sovrummet. Använd en vanlig väckarklocka med batterier. 

2. Den första timmen när du vaknar - låt bli telefonen. Ät frukost, borsta tänderna och fixa sånt först. 

3. Välj ut skärmfria zoner där du inte ska interagera med din telefon. Exempel kan vara: på bion, när du sitter vid matbordet eller går ut med hunden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!