Utredningen över hur Joar Blå kan byggas om till kulturhus får positiv respons från Facebookgruppen Kulturhus på Joar Blå. I ledningen för gruppen är Hans Österberg och Mats Alvemark starkt engagerade i frågan.
– Det är bra att projektet äntligen realiseras. En bra satsning som nu görs fortare än vi anat, säger Hans Österberg.
Gruppen ställer sig bakom både alternativ ett och två där alternativ ett, med kulturhus och bibliotek, ger mer utrymme för allmänna sammankomster medan alternativ två även inrymmer Tingshusets verksamheter, som konsthall och delar av kulturskolans undervisning.
Det man däremot absolut inte vill se är alternativ tre, där museet flyttas till kulturhuset.
– Kulturhuset ska representera ett modernt samhälle och människor i tiden. Ett museum med statiska utställningar som representerar dåtid hör inte hemma där och ska inte göra intrång i de begränsade ytorna, säger Hans Österberg.
Den yta som museet skulle ta upp är 700 kvadratmeter som i alternativ ett och två ska användas för olika sammankomster och arrangemang.
– Det ska vara en flexibel yta som står till förfogande för exempelvis utställningar men den går även att kommersialisera, hyra ut till arrangemang, säger Hans Österberg.
Han är även mån om att biografen ska finnas kvar, med flera salonger.
– Bion har ett brett utbud av filmer idag, det är en viktig verksamhet, säger Hans Österberg.
Att få in en kaféverksamhet i kulturhuset menar han också är bra.
– Det vore toppen, det är många besökare i Drömparken som efterfrågar det. Men någon fast restaurangverksamhet tror jag inte på, det tar för mycket yta och det finns redan ett stort utbud i stan.
Att ta in kulturskolans och konstföreningens verksamhet i Tingshuset till Kulturhuset, enligt alternativ två, menar de skulle fungera bra.
– Det är en vettig kompromiss som gjorts bra i utredningen. Det är rätt att konstföreningens verksamhet ges plats i kulturhuset, konst ska vara där människorna är, säger Mats Alvemark.
I stort är han positiv till förstudien över ett nytt kulturhus.
– Jag är jättenöjd med arkitektförslaget, hur byggnaderna byggs samman och den nya entrén mot Drömparken, säger Mats Alvemark som nu hoppas att beslutet inte forceras fram för snabbt utan att det ges plats för diskussioner.
Beslut om vilket alternativ som väljs tas av upplevelsenämnden och tekniska nämnden. Beslut om att starta investeringen tas av kommunstyrelse och fullmäktige.