– Det har varit ett konstigt år för spannmålsodlarna i Mälardalen i år, från början till slut, säger växtodlingsrådgivare Johan Kullsand vid Hushållningssällskapet i Uppsala län.
Efter två riktigt bra skördeår blev 2021 ett märkligt år på många sätt och vis.
– Det var en blöt vår och sen gick det från tvärkallt till tvärvarmt i juli och till en småfuktig höst. Variationerna i skördarna är stora i Mälardalen, det går från jättedåligt till normalt, säger Johan Kullsand.
Nästan alla spannmålsodlare har fått göra omprioriteringar i år och alla arealer har inte blivit sådda, men skillnaderna är stora regionalt.
– Det var bra skördar på gång i juni, men upp mot 20 procent torkade bort. För dem som inte hann skörda grodde axen och spannmålen tappade i kvalitet, säger Johan Kullsand.
Kring Enköping upplever han att förhållandena ändå varit mer normala.
– Enköping har inte haft lika stora tapp som mot Stockholmshållet, men skördarna ligger lite under det normala.
Höstoljeväxterna verkar dock ha klarat väderväxlingarna något bättre och ger bra skördar.
– Och generellt är det bra avsalupriser på spannmål, det har varit dåliga skördar över hela världen, säger Johan Kullsand.
I våras besökte EP lantbrukarbröderna Bernt och Inge Andersson i Långtora mitt under vårbruket. Då var de lite avvaktande med sådden i väntan på regn som utlovats. Och regn kom det, i flera omgångar.
– Vi fick mycket osått på grund av regnet, säkert 60 hektar. Det har vi bearbetat som träda och höstsår istället. Men jag tycker ändå att det har gått bra i år, säger Inge när EP når honom på telefon.
Spannmålsskörden är de helt klara med, den blev inte så sen trots att vårsådden dröjde.
Men kornet tycker Inge gav dålig skörd i år.
– Det blev ingen större mängd. Så här i efterhand kan jag säga att vi skulle sått mer vårraps istället. Oljeväxterna gav en bra skörd både till kvalitet och kvantitet.
Omkring 40 hektar höstvete sår de i år, däremot inga höstoljeväxter.
– Till våren sår vi korn och eventuellt våroljeväxter. Nu är det plöjning och kultivering som gäller, säger Inge. Hjälp i lantbruket har de av sin syster och hennes son.
I år ska de även pröva plöjningsfritt och har köpt in en kultivator till gården.
– Vi har alltid plöjt men vi tänkte prova med kultivator i år, det gör att man hinner med lite bättre, säger Inge.