”Ett konstigt år för spannmålsodlarna”

Odlingssäsongen har varit märklig i år med stora väderomslag. Men i Långtora är bröderna Inge och Bernt Andersson ändå nöjda, trots att en del åker blev osådd på grund av vårens regn.

Det har varit ett märkligt år för spannmålsodlarena med kraftiga väderväxlingar. Nu har de flesta ändå skördat färdigt och här är höstsådden igång utanför Enköping i veckan.

Det har varit ett märkligt år för spannmålsodlarena med kraftiga väderväxlingar. Nu har de flesta ändå skördat färdigt och här är höstsådden igång utanför Enköping i veckan.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-09-19 06:00

– Det har varit ett konstigt år för spannmålsodlarna i Mälardalen i år, från början till slut, säger växtodlingsrådgivare Johan Kullsand vid Hushållningssällskapet i Uppsala län.

Efter två riktigt bra skördeår blev 2021 ett märkligt år på många sätt och vis.

– Det var en blöt vår och sen gick det från tvärkallt till tvärvarmt i juli och till en småfuktig höst. Variationerna i skördarna är stora i Mälardalen, det går från jättedåligt till normalt, säger Johan Kullsand.

Nästan alla spannmålsodlare har fått göra omprioriteringar i år och alla arealer har inte blivit sådda, men skillnaderna är stora regionalt.

– Det var bra skördar på gång i juni, men upp mot 20 procent torkade bort. För dem som inte hann skörda grodde axen och spannmålen tappade i kvalitet, säger Johan Kullsand.

Kring Enköping upplever han att förhållandena ändå varit mer normala.

– Enköping har inte haft lika stora tapp som mot Stockholmshållet, men skördarna ligger lite under det normala.

Höstoljeväxterna verkar dock ha klarat väderväxlingarna något bättre och ger bra skördar.

– Och generellt är det bra avsalupriser på spannmål, det har varit dåliga skördar över hela världen, säger Johan Kullsand.

I våras besökte EP lantbrukarbröderna Bernt och Inge Andersson i Långtora mitt under vårbruket. Då var de lite avvaktande med sådden i väntan på regn som utlovats. Och regn kom det, i flera omgångar.

– Vi fick mycket osått på grund av regnet, säkert 60 hektar. Det har vi bearbetat som träda och höstsår istället. Men jag tycker ändå att det har gått bra i år, säger Inge när EP når honom på telefon.

Spannmålsskörden är de helt klara med, den blev inte så sen trots att vårsådden dröjde. 

Men kornet tycker Inge gav dålig skörd i år.

– Det blev ingen större mängd. Så här i efterhand kan jag säga att vi skulle sått mer vårraps istället. Oljeväxterna gav en bra skörd både till kvalitet och kvantitet.

Omkring 40 hektar höstvete sår de i år, däremot inga höstoljeväxter. 

– Till våren sår vi korn och eventuellt våroljeväxter. Nu är det plöjning och kultivering som gäller, säger Inge. Hjälp i lantbruket har de av sin syster och hennes son.

I år ska de även pröva plöjningsfritt och har köpt in en kultivator till gården.

– Vi har alltid plöjt men vi tänkte prova med kultivator i år, det gör att man hinner med lite bättre, säger Inge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!