Med långa skär på vida Mälarfjärdar

Att ge sig ut på Mälaren på skridskor är ett äventyr och en naturupplevelse. Tips för långfärdsskridskoturen får vi från en rutinerad åkare.

"Rätt utrustning, sällkap och fika är det viktigaste att ha med sig när man gör en tur på långfärdsskridskor" säger Göran Johansson i Friluftsfrämjandet i Enköping som åkt många mil över Mälarens is genom åren.

"Rätt utrustning, sällkap och fika är det viktigaste att ha med sig när man gör en tur på långfärdsskridskor" säger Göran Johansson i Friluftsfrämjandet i Enköping som åkt många mil över Mälarens is genom åren.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2023-01-08 08:00

Rätt utrustning, sällskap och fika är det viktigaste att ha med sig om man ska på tur med långfärdsskridskor på Mälaren.

– Skridskoväder, det är det alltid, och är isen 10 centimeter så bär den bra, säger Göran Johansson i Friluftsfrämjandet i Enköping.

Han har gjort många mil på långfärdsskridskor över Mälaren. Han började åka redan på -80 talet och då var han ute nästan varje helg under vintern.

– Som längst åkte vi till Stockholm, ibland åkte vi ut på Mälaren via Enköpingsån men det är inget jag rekommenderar om man inte känner till ån väl, det är lätt att man åker genom isen, säger Göran med ett leende.

undefined
Grundtekniken när man åker långfärdsskridskor är densamma som med vanliga skridskor men man tar ut skären och glider mer under långfärd.

Att ge sig ut på långtur på vintervita Mälarfjärdar är en naturupplevelse och lite av ett äventyr.

Men för att turen ska bli bra krävs lite planering. Rätt utrustning är viktigt, inte minst med tanke på säkerheten.

En ryggsäck som ger flytförmåga om man går igen om isen, klädombyte, en kastlina, isdubbar och ispik ska med.

– Och man ska känna till hur ispiken fungerar, hur mycket kraft som behövs för att den ska gå igenom isen, säger Göran.

Har man inga långfärdsskridskor kan man låna hos Friluftsfrämjandet i Främjarstugan, men då behövs en speciell skridskokänga eller en kraftig vandringskänga med högre skaft. Utrustning går även att hyra i många sportaffärer.

I Bredsand plogade kommunen isbanan på torsdagen men många väljer att åka till Västerås där det finns flera plogade isbanor, bland annat vid friluftsområdet på Björnön där föreningen Aktivt uteliv plogar bana. Även föreningen Långfärdsskridskor i Västerås ordnar skridskoturer med erfarna ledare.

– Sen kan man åka på Äs puss där hembygdsföreningen brukar ploga en bana, säger Göran Johansson.

undefined
Hos Friluftsfrämjandet i Enköping kan man låna långfärdsskridskor om man vill prova på att åka.

Att det blir tö i några dagar har inte så stor betydelse för isen om den väl är ordentligt frusen och tjock.

– Det är ingen fara om det blir plusgrader några dagar. Men man ska känna till hur vattnet strömmar, vid rännan i Hjulstafjärden ska man vara försiktig, säger Göran.

I Svinnegarnsviken finns det även två tillflöden som kan göra isen osäker, Enköpingsån och ett större dike som mynnar ut nedanför Svinnegarns kyrka.

– Man brukar prata om KUS, kunskap, utrustning, sällskap, det är det viktiga när man ger sig ut på långfärdsskridskor, säger Göran Johansson.

På sajten Skridskonätet finns information om isläge och karta över plogade och konstfrusna banor över hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!