Ett årtionde utan motorväg

Rusta upp infarten och bygg fler bostäder, helst med olika upplåtelseformer. Det var två av önskemålen Hummelstaborna framförde i ortsanalysen 2015.

Europavägen som blev länsväg 515.

Europavägen som blev länsväg 515.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-02-08 06:00

Hummelsta, en liten höjd och en raksträcka från Enköping, växte fram som tätort först på 1950-talet då sex socknar och en del av Vårfrukyrka landskommun i norr och söder bildade Åsunda kommun.

Europavägen, en affär, ett jordbruk och några bostäder gjorde Hummelsta till centralort i den nya kommunen.

När storkommunen Enköping bildades 1971 hade Hummelsta redan under 1960-talet expanderat kraftigt inte bara som bostadsort. Skolan och äldreboendet Åsundagården byggdes och när Hummelstabaren öppnades i slutet av 1950-talet blev den med dygnet-runt-öppet ett allt populärare rastställe för alla trafikanter på europavägen, och för bilburna milsvida ifrån.

Men i samband med att nya E 18 öppnades norr om Hummelsta 2010 stängdes inte bara Hummelstabaren, utan också macken och Godisstoppet, och snart också ICA-butiken som byggdes om till Kyrkcentrum.

Vad finns då kvar här?

I ortsanalysen som genomfördes 2014-2015, är det skolan som Hummelstaborna framhåller som det allra bästa, men de ord som ortsborna ofta använde för att beskriva samhället var ”sovstad”, ”lite service”, ”anonymitet” och ”oengagerat”. Men det är långt ifrån hela bilden av Hummelsta, där finns en livaktig idrottsförening, Åsunda IF, aktiva bygdegårdsföreningar och en pizzeria och en frisersalong i det som tidigare var bar och restaurang.

Cykelvägen in till Enköping framhålls som ett stort plus, och förstås läget med närhet till såväl Enköping som Västerås.

Hummelstaborna vill att det byggs fler bostäder med olika upplåtelseformer och redan i början av 1990-talet gjordes planer som skulle göra det möjligt att bygga 50 villor öster om Svinnegarnsvägen.

Även öster om samhället, mot Enköping till, har områden pekats ut som lämpliga för bostadsbyggande. EHB har fortfarande hyresradhus i Hummelsta, men beslut att sälja dem är fattade.

Hummelsta präglas fortfarande av tiden då E 18 gick rakt genom samhället och 20 000 fordon passerade varje dygn. Nu är det bara en tiondel så många och europavägen har blivit länsväg 515, men ett ”riktigt” centrum är svårt att hitta. "Smalna av vägen så att barriäreffekt och hastigheter minskar", var ett starkt önskemål från flera Hummelstabor då ortsanalysen gjordes.

Hummelsta är centralort för en avlångd bygd från Märsön i söder till Bredsdal i norr.

Vid sidan av den offentliga servicen i form av skolan, förskolan och äldreomsorgen är det väl just närheten till Enköping, nu med säkrare cykelavstånd, som är den största styrkan.

Hummelsta i dag

Invånare: 974 personer i samhället och 2 941 personer på omgivande landsbygd.

Skola: Hummelstaskolan F-6, 210 elever

Bibliotek: Enbart skolbibliotek

Förskola: Hummelsta förskola, 98 platser. (Uppnäsans förskola, kooperativ Enköpings-Näs, 22 platser.

Öppen förskola: Svenska kyrkan, Hummelsta kyrkcentrum två förmiddagar i veckan.

Omvårdnadsboende: Åsundagården 17 platser, m Träffpunkt

Sporthall: Hummelsta sporthall, Hummelstaskolans gymnastiksal

Idrottplats: Borgvallen

Elljusspår: Hummelsta motionsspår

Konstgräsplan: -

Skejtramp: -

Bad: -

Fritidsgård: Hummelsta fritidsgård (från åk 7 tills man fyller 20, tis, ons 18-21, fre 18-22

EHB: 70 hyreslägenheter i radhus på Rävstigen och Harvägen, beslut att sälja dem har vunnit laga kraft.

Källa: Enköpings kommun, SCB mars 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!