– Det här är ett jättevårt beslut att ta. Hur man än gör med en sån här sak så blir det fel. Men vi har varit tvungna att dra i nödbromsen för våra hästar skull, de tar mycket stryk av att gå med för mycket vikt, säger ridskolechefen Gunilla Byström på Enköpings Ridklubb, ERK i Åkerby.
I dagarna gick klubben ut i ett facebookinlägg där man meddelade de nya reglerna. Trots att klubben sedan många år redan jobbat på liknande sätt, men utan skrivna regler, lät inte reaktionerna vänta på sig. Kritiken handlade i första hand om det lämpliga i att exkludera överviktiga.
– Det är bara att beklaga att vi inte får ihop det på annat sätt. Men många andra ridskolor väger till och med in sina elever. Det tänker inte vi göra - vi kommer att lita på att folk tar sitt ansvar, säger Gunilla Byström.
Hon berättar att bakgrunden till beslutet är att ridskolan inte får tag på tillräckligt många hästar som klarar att bära tunga ryttare. Av de 39 hästarna är det endast tre som klarar av att bära en högre vikt, och då måste en av de tre undantas på grund av ålder.
– Det innebär att vi bara har två hästar som kan användas till alla större ryttare, vilket förstås är omöjligt. Vi måste ju se till så alla hästar går så jämnt som möjligt för att minska slitaget på dem, säger hon.
Bristen på dessa hästar är inget som enbart ERK lider av, det är ett allmänt problem på alla ridskolor i landet, berättar Gunilla Byström.
– Allt färre hästar av den här typen föds upp. Hästavel i dag görs på helt andra slags hästar, säger hon och förklarar att ridskolan hela tiden söker med ljus och lykta för att få tag på lämpliga hästar.
– De vi letar efter måste vara grövre och ganska korta i ryggen, gärna över 170 centimeter i mankhöjd. Sen ska de vara ridbara, alltså ha ett bra temperament, snälla, lugna, trygga och stabila.
När man väl lyckas hitta en lämplig häst tar det sedan ett års inskolning innan man tränat upp den så den klarar det tuffa jobbet att gå 15 pass i veckan med 15 olika ryttare.
Hur många ridskoleelever som nu faller för viktgränsen vet inte Gunilla Byström ännu. För dem som gör det kommer klubben att ha andra aktiviteter.
– Det finns otroligt mycket annat att göra på ridskolan; longera, tömköra, lära sig sköta hästar och vi kommer att starta grupper med sån verksamhet. Det tror vi att även många ridande elever kan vara intresserade av, säger hon.