– Jag tänker att det inte spelar så stor roll om det är en eller två personer som sitter i passagerarsätet. Det borde inte vara en så stor grej, säger 16-årige Christoffer Stenstave, som brukar köra sin A-traktor till Westerlundska Gymnasiet där han går ekonomiprogrammet.
De senaste åren har A-traktorer, eller så kallade epa, blivit alltmer populära bland landets tonåringar och i dag finns runt 50 000 fordon registrerade hos Transportstyrelsen. Anledningen till att reglerna nu skärps är att antalet olyckor också har ökat. Senast i augusti dog en 14-åring i en a-traktorolycka utanför Växjö.
De skärpta reglerna innebär att fordonet inte längre får färdas i högre hastighet än 30 kilometer i timmen, även om fordonet ”frirullar” i en nedförsbacke. Senare i höst följer också krav på vinterdäck.
Alla som färdas i en A-traktor måste också använda bilbälte och de får inte sitta i knät på varandra som många gjort hittills. Just kravet om passagerarantal är något många av de epa-förare som EP har pratat med är besvikna över.
– Det känns tråkigt att man inte kan skjutsa kompisar längre. Det är något jag gjort ofta på vintern tidigare men det blir nog inte så i år, säger Christoffer Stenstave.
Han har i god tid utrustat sin A-traktor så att den ska vara tillåten att köra nu när reglerna ändras.
– Jag såg över motorn så att den inte kan gå för fort och uppdaterade bältena så att de funkar i somras. Det tog inte lång tid alls, säger Christoffer Stenstave.
Någon som länge efterlyst en lagskärpning är polisen på grund av den dystra olycksstatistiken. Polisen i Enköping genomför dock ingen särskild satsning för att se till att ungdomar följer de nya reglerna.
– Någon särskild insats för A-traktorer kommer vi inte att ha, men vi gör regelbundna kontroller av dem. Det är klart att vi kommer att titta på A-traktorerna utifrån de nya reglerna också, säger Lena Söderberg vid polisen i Enköping.
Tror du att det här kommer leda till färre olyckor med A-traktorer framöver?
– Jag hoppas det men vi vet ju inte så vi får vänta och se om det ger effekt.
Christoffer Stenstave tror att många A-traktorförare kommer att följa de nya reglerna.
– Alla kommer kanske inte att anpassa sig men många vill ju fortsätta köra sin A-traktor utan att få böter, då måste man anpassa sig, säger han.