Det sitter i väggarna i Enköpings-Näs

TV-programmet ”Det sitter i vägarna” gräver i soldattopens historia i Enköping.

TV-programmet ”Det sitter i väggarna” spelas in hos Max Kinnbo och Malou Berggren i deras torp i Enköpings-Näs. Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér lovar att det blir ett spännande avsnitt till hösten.

TV-programmet ”Det sitter i väggarna” spelas in hos Max Kinnbo och Malou Berggren i deras torp i Enköpings-Näs. Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér lovar att det blir ett spännande avsnitt till hösten.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-06-05 12:00

I veckan befinner sig ett tv-team hos Malou Berggren och Max Kinnbo i deras torp i Enköpings-Näs.

Det är det populära tv-programmet ”Det sitter i väggarna” som SVT spelar in för sjunde säsongen och det lilla soldattorpet inte långt från Enköpings-Näs kyrka står i fokus i ett av avsnitten.

undefined
”Vi gillar att hitta lyxen i det enkla och rustar torpet efter hand” säger Malou Berggren och Max Kinnbo som blev ägare till soldattorpet i Enköpings-Näs förra sommaren.

Malou och Max köpte torpet förra sommaren. De bor i lägenhet i Enköping och ville ha något att ”sätta händerna i”.

– Vi är både uppvuxna på landet och förstod att det här var något som måste tas hand om, det känns både spännande och kul, säger Malou.

– Man mår bra av att ha något att göra. Här fins mycket snickarglädje, säger Max som är utbildad i traditionellt måleri och bland annat jobbat med dekorationsmåleri på slott i Stockholm.

Under året har de hunnit renovera en hel del, fixat köket, målat om huset och rensat i den vildvuxna trädgården. I första hand för att få en bra sommarstuga, på sikt kan de tänka sig att bo där permanent.

Soldattorp nr 96 tillhörde Upplands regemente och Enköpings kompani. Med lite efterforskning kom Malou och Max fram till att det troligen är från 1600-talet. Det har bott över 20 soldater i torpet, bland annat en person som ska ha sålt sin själ till satan på 1700-talet.

undefined
Soldattorp 96 tillhörde Upplands regemente och Enköpings kompani. På väggen sitter soldattorpets rotetavla, även kallad soldatbricka.

– Vi har sökt i gamla register och det kom upp många frågor. När jag såg att man kunde söka till tv-programmet ”Det sitter i väggarna” så gjorde jag det, säger Malou som är historieintresserad.

Den här säsongen besöker programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér sex olika hus. Från det lilla soldattorpet utanför Enköping till en karolinergård i Falun. Man vill ha en spridning både geografiskt och tidsmässigt.

– Det är få byggnadskategorier som är så tilltalande som torpen, det är inte bara kungar och bruksägares historia som är intressant, säger byggnadsantikvarie Erika Åberg.

undefined
Programledare Erika Åberg och Rickard Thunér tror att tv-programmet blivit så populärt då det ger en kombination av Sveriges historia och byggnadsvård med handfasta tips. ”Det är snäll TV som behövs i en knasig värld” säger Rickard Thunér.

Antikexperten Rickard Thunér har koll på husens historia.

– Soldattorpens historia är jättespännande och här handlar det kanske om en skröna med soldaten och satan... Men vi har en omfattande research och det finns mycket information, det blir spännande tv, säger han hemlighetsfullt.

Inspelningen görs i åtta dagar, det blir många timmars film som ska klippas ned till en timmes tv-program.

– I morgon ska vi filma på en plats som paret inte känner till. Vi vill bibehålla spänningen och få med deras första, naturliga reaktioner, det blir roligast i tv då, säger Rickard Thunér.

Den nya säsongen av ”Det sitter i väggarna” sänds i SVT i höst.

undefined
I åtta dagar filmar produktionsbolaget Baluba för SVT vid torpet utanför Enköping. Programledare Erika Åberg diskuterar den kommande tgningen med inslagsproducent Theo Bolin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!