Enköpingskvinnor om jämställdhet: "Finns en del kvar"

Feminism och jämställdhet är två ämnen som berör. Sverige anses vara ett av de länder där kvinnor och män har mest jämlika förutsättningar, men vad tycker egentligen kvinnorna i Enköping?

Veronica Bernström arbetar med fastigheter och tycker att jämställdheten inom branschen inte är optimal.

Veronica Bernström arbetar med fastigheter och tycker att jämställdheten inom branschen inte är optimal.

Foto: Antonios Antoniadis

Enköping2021-03-08 09:00

Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars sedan 1977. I år gick tidningen ut i Enköping för att höra hur kommunens kvinnor ser på jämställdhet.

– Sverige är bra, men det är inte helt jämställt än. Framförallt inte i arbetslivet. Jag jobbar med fastigheter och där är det mest män som styr. Kvinnor ses inte alltid som jämbördiga, säger Veronica Bernström.

Just skillnaden i arbetslivet är något som även Elinor Sjögren lagt märke till.

– Ju högre upp du kommer i ett företag, desto svårare är det som kvinna att ta sig fram. Samtidigt går utvecklingen åt rätt håll. Ungdomarna i dag är mer moderna, medan de äldre generationerna har svårare att lära. Vi har gjort ett bra arbete med jämställdhet, men det finns en bit kvar, säger hon.

Kampen för jämställdhet mellan män och kvinnor har pågått länge. År 1918 fick kvinnor rösträtt i Sverige och för prick hundra år sedan fick de för första gången rösta i riksdagsvalet 1921. I dag är inte rösträtten en lika omdebatterad fråga, men det är däremot löneläget för kvinnor.

– Överlag är det lägre löner för kvinnodominerade yrken och det är ett problem. Inte minst under coronapandemin har vi sett hur viktigt arbetet är som många kvinnor gör och då borde det vara bättre betalt, säger Therese Borg och fortsätter:

– Vissa kvinnor vill bli omhändertagna och drar sig för att ta ansvar och det blir problematiskt. Jämställdhet inte är något man får, utan vi måste ta det. Vi kan inte bara gapa och skylla på män, vi måste själva göra något, säger hon.

Tillsammans med Therese Borg promenerar Serena Dahl. Hon har italienskt ursprung och håller inte helt med i sin väninnans perspektiv.

– Jag är för jämlikhet, men jag är också för att bli omhändertagen. Jag gillar att män visar sin uppskattning genom att ta hand om en. Det var svårt i början här i Sverige för kulturen är annorlunda, jag har fått "tämja" min man, säger hon med ett leende.

Att män och kvinnor ska vara jämlika i samhället är egentligen en självklarhet, men för många lever idéer kvar om att kvinnor inte är lika kapabla, förklarar Therese Borg.

– I Sverige är vi jämställda till 80 procent ungefär, men fortfarande blir man behandlad annorlunda som kvinna. "Lilla-gumman-sydromet" lever kvar där det fortfarande finns uppfattningar att kvinnor inte kan lika mycket som män. Det stämmer inte, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!