Klimatet
Aros Auto, Elgiganten och Jula-varuhuset står alla i begrepp att köpa mark av Enköpings kommun och har därför gått med på att följa det omfattande hållbarhetsprogram som ska göra Myran till den klimatsmartaste stadsdelen i stan.
– Det är helt rimliga krav som ställs men de tvingar oss att spänna bågen, säger Magnus Leksell, inhyrd arkitektkonsult från Archus.
Om allt går enligt planerna ska inflyttning i de nya lokalerna kunna ske om ett och ett halvt år. Då kan företaget lämna den gamla, opraktiska och energislukande bilhallen på Gesällgatan, som idag begränsar deras verksamhet snarare än bidrar till utvecklingen.
Den nya anläggningen kommer att anpassas till den struktur och de ytor som elfordon kräver. Visserligen kommer man att ha kvar försäljningen av begagnade fordon men den dag man flyttat in i de nya lokalerna kommer nybilsförsäljning bara att handla om rena elbilar eller plug-in-hybrider.
Kommunens krav på företagen som vill etablera sig i Myranområdet är att de ska anpassa lokalerna efter morgondagens hållbarhetskrav. Detta kan exempelvis vara att bygga i förnybart material, att optimera konstruktionen för att minska materialmängden, att beakta väderstreck för att placera byggnaden så att kyl- och värmebehov minskas. Solceller och smarta energilösningar ska göra byggnaderna självförsörjande.
– De här kraven passar väl ihop med vårt eget miljötänk, säger Samuel Egnesund.
Som konsult med erfarenhet av många andra projekt intygar Magnus Leksell att Aros Auto har höga ambitioner men säger samtidigt att nybyggnad idag över lag blivit ett självreglerande system.
– Den som bygger nytt har lättare att få gröna lån med förmånligare räntor, det finns en EU-lagstiftning som är stark men också andra incitament, till exempel att man vill bygga mer energieffektivt för att få ner uppvärmningskostnaderna, säger han.
Att vara öppen för innovationsutmaningar och nytänkande utveckling är andra önskemål från kommunens sida.
– Det är där utmaningarna är störst, att komma längre och hitta nya mål som inte formulerats än, säger Magnus Leksell.
Vad skulle det kunna vara?
– En sak som vi funderar på är om det skulle gå att samla upp regnvattnet och kunna använda det till biltvätt eller kanske till att spola i toaletten.
Idéer saknas inte. Förutom att bygga en restaurang i lokalen är planen också att starta en bildelningstjänst för dem som kommer att bo i Myranområdet i framtiden. Som en slags bilpool fast större.
– Antalet parkeringsplatser kommer att hållas nere, då är en bilpool lösningen. Och ju fler man är som delar på bilarna desto större är sannolikheten att det kommer att funka, säger Samuel Egnesund.
Redan i dag har Aros Auto ett hyrbilsbolag och tanken är att detta ska kunna användas som grund men att de som går med i tjänsten ska kunna boka bilarna i en app. Teknologin för delningstjänsten finns redan, berättar han.
Att bygga hållbart – kommer det att bli dyrare än om ni byggt på traditionellt sätt?
– Det vet jag inte än. Planerna utgår från hur vi vill ha det, med alla funktioner. Drömmen och huvudmålet får styra först. Nästa läge blir att se hur man kan få ihop finansieringen. Kanske behöver vi bygga i olika steg och lägga på vissa saker senare, säger Samuel Egnesund.