Enköpingsföretaget Basalt växer genom sammanslagning

Två svenska cybersäkerhetsbolag går samman för att med större kraft möta cyberhoten mot företag och myndigheter. När Enköpingsbaserade Basalt nu går in i Omegapoint hoppas man kunna skala upp kapaciteten och förmågan.

Nicklas Haglund fortsätter vara vd för Basalt även efter sammanslagningen med Omegapoint.

Nicklas Haglund fortsätter vara vd för Basalt även efter sammanslagningen med Omegapoint.

Foto: Basalt

Enköping2022-09-05 09:00

– Det finns ett värde i att vara större i relationen till stora kunder. Och kompetenserna i våra två företag kompletterar varandra, säger Nicklas Haglund, som fortsätter att vara vd för Basalt, som i sin tur fortsätter vara ett eget bolag med huvudkontor i Enköping.

Sammanslagningen tar avstamp i de allt större cyberhoten mot svenska företag och myndigheter - hot som blir allt mer sofistikerade och tekniskt avancerade. Enligt en rapport från Stockholms Handelskammare räknas cyberrelaterade brott i Sverige uppgå till minst 30 miljarder varje år. 

– Sverige var tidigt ute att anamma tekniken och digitalisera statsapparaten. På 90-talet var teknikoptimismen stor men man förbisåg behovet av IT-säkerhet. Det är ingen liten uppgift att korrigera det, det kommer att ta många år, säger Nicklas Haglund.

På Basalt arbetar ett 90-tal personer med verksamhetsskydd och cybersäkerhet. Företagets största kund är försvarsmakten men man hjälper också industrier och mindre företag med säkerhetslösningar.

Vad är det som slår dig mest när du kommer ut till en ny kund?

– För tio år sen var säkerhetsskydd och IT-säkerhet ett nödvändigt ont. Nu har intresset ökat markant. Företagen och myndigheterna har på allvar insett att ett intrång får en rejäl påverkan, inte bara på ekonomin, det blir också en goodwill-förlust, säger han.

Omegapoint som man nu går samman med har 600 medarbetare och kontor på flera platser. Bolaget omsätter 800 miljoner kronor, att jämföras mot Basalts 120 miljoner.

Samgåendet innebär inga direkta förändringar personalmässigt för Basalt. Bolaget har redan en avsikt att växa 30 procent i år, den ambitionen ligger fast, även om målet är svårt att nå.

– Vi har ett enormt behov av teknikresurser och IT-kompetens. Vi anställer alla duktiga som vi kan få tag på men behoven är större än utbudet, säger Nicklas Haglund.

Därför är han glad för den nya möjligheten som öppnat sig i och med samgåendet, att Basalt nu kan dra nytta av Omegapoints interna företagsuniversitet Academy och den vägen få in studerande som sedan kan utbildas och komma in i arbete i företaget.

– Vi har ju haft stora utmaningar i att rekrytera folk och här tror jag att vi kan få stor hjälp. Både i att använda deras företagsuniversitet och att börja bygga upp ett eget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!