– Det är ett stort problem. Ur ett livspusselperspektiv är försäkringen väldigt viktig för barnfamiljer. Om den då missbrukas mycket kan man tänka sig att den kommer att begränsas i framtiden, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Varje år betalas runt 1,4 miljarder kronor ut felaktigt för vab, enligt uppskattningar från Försäkringskassan. Av de pengarna räknar man med att ungefär 800 miljoner beror på avsiktligt missbruk.
EP har tidigare rapporterat om olika fall där föräldrar i Enköpings kommun ställts inför rätta för bidragsbrott. Bland annat åtalades en pappa i Örsundsbro efter att han fått över 30 000 kronor för 13 tillfällen av vab, när han samtidigt jobbade och därmed inte hade rätt till ersättning.
En mamma i Enköping dömdes till böter efter att hon fått runt 60 000 kronor för 24 oriktiga vab-tillfällen under en treårsperiod.
Elva personer polisanmäldes i Enköping för att fuska med vabbandet under 2024. Det året betalade Försäkringskassan felaktigt ut över en halv miljon kronor till föräldrar i kommunen.
– Vissa uppger till exempel fel omfattning eller datum av misstag. Det är också vanligt att föräldrar ansöker om vab för en dag mer än de faktiskt stannade hemma med barnet. Andra begår bidragsbrott systematiskt för att få dubbel ersättning genom att de kanske jobbar heltid och tar hand om sjuka barn samtidigt, eller så är barnen rentav friska och på förskolan, säger Niklas Löfgren.
Sedan 1 januari 2025 gäller en ny lag där arbetsgivare är skyldiga att rapportera sina anställdas frånvaro på grund av vab till Skatteverket. Den informationen får Försäkringskassan sedan använda vid kontroller, där de kan jämföra om arbetsgivares och anställdas uppgifter överensstämmer.
Detta står i kontrast till det tidigare systemet, där det räckt att föräldrarna själva intygat på heder och samvete att de har rätt till ersättning.
– Det blir en väldig förbättring i förutsättningar för att göra effektiva kontroller. Svagheten är att vi får in uppgifterna så pass sent att det blir fråga om kontroller i efterhand, när pengarna redan betalats ut, menar Niklas Löfgren.
EP har pratat med flera föräldrar i Enköping om att vabba och om det upplevs svårt att rapportera rätt. "Knepigt" och "en djungel" beskriver vissa det som, andra säger motsatsen.
– Jag tycker ändå att det är rätt tydligt, och det är ju bra om de kommer att ha mer koll framöver, säger Sandra Adolfsson som vabbar när vi möter henne.