Enköpingsbon som ska sätta svensk galopp på kartan

Som ny vd på Svensk Galopp ska Lill Gusén Hammar leda sporten framåt i Sverige. Enköpingsbons livslånga intresse för hästar har nu även blivit hennes jobb.

Som vd på Svensk galopp hoppas Lill utveckla och föra sporten framåt i Sverige.

Som vd på Svensk galopp hoppas Lill utveckla och föra sporten framåt i Sverige.

Foto: Tobias Skagerström

Enköping2021-02-10 06:00

Snön ligger lätt på marken när Lill Gusén Hammar går in i hagen. Ridhästarna Lilo, Corbin och Abbe välkomnar henne och Lill klappar om dem.

– Det blir några timmar om dagen med hästarna, framför allt på kvällarna efter jobbet, säger Lill Gusén Hammar.

Tillsammans med sin dotter Tess har hon tre hästar på gården strax utanför Enköping och hästintresset har följt med henne hela livet.
Nu är det även hennes yrke då hon första februari tillträdde som vd för Svensk Galopp AB. Där ska hon leda arbetet med att förvalta och utveckla sporten i Sverige.

– Det känns jättebra och spännande att börja på den här tjänsten. Jag tar mig an utmaningen med stor entusiasm och ödmjukhet. Det är en komplex uppgift med många utmaningar men vi vill skapa så bra förutsättningar som möjligt för aktiva, hästägare och alla involverade i sporten, säger Lill.

Galopp beskrivs som hästsportens formel-1 med spänning, fart och adrenalin. Hästarna rids av små, lätta ryttare, så kallade jockeys, och galopperar mot varandra på en oval bana.

– Tyvärr har intresset för galopp minskat lite de senaste åren men vi hoppas vända på trenden. Vi ska strukturera om utbildningssidan och satsa på att locka barn och ungdomar till galopp. Vi har sett att travet lyckats väldigt bra med sina travskolor för barn och funderar på att arrangera liknande koncept.

Lill öppnar den svarta dörren till stallet och visar runt. Under uppväxten i Enköping hade hon egen häst och fastnade snabbt.

– Det blir en livsstil att ha häst, det tar mycket av ens tid men allt som man lägger får man tillbaka i värme och energi. Om jag känner mig på lite halvdåligt humör blir det alltid bättre när jag varit i stallet, säger Lill Gusén Hammar.

Hon har suttit i styrelsen för Svensk Galopp AB sedan juni och har tidigare jobbat som miljögeneral på Svenska Ridsportförbundet och på Hästnäringens Nationella Stiftelse inom trav, galopp, avel och ridsport.
Det var under tiden på den sistnämnda organisationen som hon började jobba aktivt inom galopp och nu återvänder hon till området.

– Att börja arbeta inom hästbranschen och svensk galopp igen känns väldigt bra både känslo- och rent affärsmässigt. Jag börjar bli senior i arbetslivet och har mycket erfarenhet att dela med mig av till sporten. Förhoppningsvis kan vi inom organisationen hjälpas åt att sätta svensk galopp på kartan, säger Lill.

Hon har även arbetat inom andra branscher och kommer närmast från jobb med projektledning inom byggbranschen. Kunskaper hon kommer att ha användning för i sin nya roll då en ny galoppbana ska anläggas i Skåne. Ett projekt som kommer att prägla Lills arbete framöver.

– Jag drivs av att byta bransch och inriktning, det passar min personlighet. Jag lär mig alltid nya saker inom varje område och utvecklas som person. Det skapar engagemang hos mig och gör att jag vill fortsätta jobba framåt, säger Lill.

Hennes arbetsplats är på galoppbanan Bro Park men i rollen som vd kommer hon även att resa mycket till Skåne och Göteborg där Svensk Galopp också arrangerar tävlingar.

– När coronapandemin lättar hoppas vi kunna välkomna publik och alla andra till banorna igen. Bro Park är en jättefin arena som ligger nära Enköping så det vore roligt om så många härifrån kommer dit och tittar när det är möjligt. Galopp är en otrolig sport med vackra hästar, duktiga jockeys och det går verkligen snabbt på tävlingarna.

Svensk Galopp

Svensk Galopp är organisationen som förvaltar och utvecklar galoppsporten i Sverige.

Organisationen arrangerar galopptävlingar på tre permanenta tävlingsbanor i Sverige, Bro Park nordväst om Stockholm, Jägersro i Skåne samt Göteborg Galopp.

Organisationen är också avelsorganisation för engelskt fullblod. 

Källa:www.svenskgalopp.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!