Hon ingår i nätverk som kan hjälpa kvinnor i kriget

Det svenska medlingsnätverket för kvinnor som Kungshusbybon Birgitta Holst Alani ingår i kan få ett finger med i spelet i det som nu händer i Ukraina. "Om jag blir tillfrågad hjälper jag till, absolut", säger diplomaten och förra FN-rådgivaren.

Kungshusbybon Birgitta Holst Alani ingår i Svenska medlingsnätverket för kvinnor. Hon håller det för troligt att nätverket kommer att försöka hjälpa Ukrainska kvinnor när det mest akuta har lagt sig.

Kungshusbybon Birgitta Holst Alani ingår i Svenska medlingsnätverket för kvinnor. Hon håller det för troligt att nätverket kommer att försöka hjälpa Ukrainska kvinnor när det mest akuta har lagt sig.

Foto: Anette Östlund

Enköping2022-03-12 12:00

Få svenskar sitter inne med samma erfarenheter av krig och fredsarbete som Birgitta Holst Alani. 

Under 30 år har hon specialiserat sig på situationen i mellanöstern. Under Irak/Iran-kriget bodde hon i Bagdad under krigets två första år och senare blev hon rådgivare åt FN på plats. Detta uppdrag ledde senare till en rådgivarposition i medlingsförhandlingarna i Syrienkriget och det var där hon först kunde börja fokusera på kvinnorna. 

– Hälften av befolkningen är kvinnor men de får ändå inte sitta med vid förhandlingsborden. Mitt uppdrag blev att få med kvinnorna i medlingsprocessen.

Att kvinnor behöver särskilt skydd i krig framgår av den resolution som FN:s säkerhetsråd slog fast år 2000. Där bekräftas bland annat vikten av att kvinnor involveras i och deltar på samma villkor som män i arbetet med att skapa och upprätthålla fred.

2015 bildade Folke Bernadotteakademin, en myndighet under utrikesdepartementet, Svenska medlingsnätverket för kvinnor och Birgitta Host Alani är en av de 21 kvinnliga deltagarna. Alla har lång erfarenhet inom fredsmedling, fredsbyggande, förhandling och internationell diplomati.

– Vi hjälper till i konfliktdrabbade länder med att stärka kvinnors roll och aktiva deltagande i fredsprocesser, både i hur man förebygger och löser konflikter men också hur man bygger fred efter en konflikt, berättar hon.

Kriget i Ukraina är ännu så nytt att Birgitta Holst Alani tror att det är för tidigt för medlingsnätverket att ge sig in i krigszoner för att söka kontakt med kvinnororganisationer.

– Men förr eller senare kommer man till ett stadium när förhandlingar måste påbörjas, säger hon.

– Egentligen är det ju Rysslands kvinnor som borde påverka sin regim men det är Ukrainas kvinnor som lider och blöder, så det är där, eller exempelvis i Polen, som vi skulle kunna börja med att etablera kontakter, säger hon.

Själv kan hon absolut tänka sig att åka iväg, exempelvis till Polen, om frågan skulle komma upp. 2018 gjorde hon en liknande resa till Tbilisi i Georgien för att undervisa kvinnor från olika myndigheter hur de skulle engagera sig för att ta del i fredsprocessen.

Den 17 mars har nätverket årets första träff och då kommer antagligen frågan om ett engagemang för Ukrainas kvinnor att komma upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!