En person från Enköping har ansökt hos Jordbruksverket om att få importera jakttroféer från Sverige till Kanada. Jakttroféerna består av ett vargskinn och ett vargkranium.
CITES (Convention of International Trade in Endangered Species)- handläggare Lotta Nordensten på Jordbruksverket menar att ansökningar om import av varg är relativt ovanliga.
– De senaste fem åren har vi fått in under tio stycken ansökningar, så det är inte det vanligaste. Det som är vanligast är de afrikanska storviltsarterna, av de arter som kräver importtillstånd.
Vargen kräver importtillstånd på grund av dess skyddsklassning.
– De flesta populationer av varg är A-listade i EU.
A-listade arter är utrotningshotade och har därför störst behov av skydd.
Hur lång tid det tar tills ansökan blir godkänd eller inte, beror på situationen.
– Först måste vi kontrollera att det är lagligt och att alla uppgifter finns med i ansökan. Sen skickas den in som remiss till Naturvårdsverket, som i sin tur gör en undersökning för att säkerställa att handeln inte hotar artens bevarandestatus i det vilda. Det kan ta ungefär en månad, men det beror på vilken art det är och vilket land det kommer ifrån.
Vad kan göra att en ansökan inte blir godkänd?
– Det kan till exempel vara att exporttillståndet har gått ut eller att Naturvårdsverket inte kan uttala sig om att jakten har skett hållbart.
Av de cirka 2 500 ärenden i månaden som Jordbruksverket får in gäller endast någon eller några import av jakttroféer.