Utrustning saknas för stora översvämningar

Varken räddningstjänsten eller kommunen har tillräcklig utrustning för att klara stora översvämningar i Enköping, som den helgen i området Älvdansen. Nu ska risker med extremväder kartläggas.

Under järnvägsbron i Salatullen i Enköping har det varit många översvämningar under årens lopp.

Under järnvägsbron i Salatullen i Enköping har det varit många översvämningar under årens lopp.

Foto: Håkan Wikström

Enköping2024-02-22 05:00

EP har tidigare berättat om översvämningen i helgen i Älvdansen. Gator fylldes med vatten och bilar var på väg att dränkas. Räddningstjänsten saknar utrustning för att hantera en så stor översvämning och kunde i stort sett inget göra.

Situationen klarades upp tack vare att Enköpings kommuns snöjour fick tag på sju pumpbilar som gick i skytteltrafik och forslade bort vattenmassorna.

Hur god är kommunens beredskap för sådana här extrema situationer? Magnus Jacobsson är tillförordnad trygghets- och säkerhetschef på Enköpings kommun.

– Utrustningsmässigt har vi inte så mycket i kommunen, utan det är något som vi tittar på. Nu ska vi ta fram en klimatanpassningsplan och i den senaste risk- och sårbarhetsanalysen som vi har gjort har vi sagt att vi ska ta fram en extremväderkartering (kartering = kartläggning) för kommunen, berättar Magnus Jacobsson.

En sådan kartläggning kan exempelvis visa de mest sårbara platserna vid skyfall.  

Magnus Jacobsson hoppas att extremväderkarteringen ska ge kunskap om vilken utrustning, till exempel skyddsvallar och pumpar, som behövs i just Enköping och var.

– Vi har inte kartlagt vad det är som vi har störst behov av. Det är viktigt att vi inte köper fel saker eller sådant som inte ger nytta.

Bidragande orsaker till översvämningen i Älvdansen var tjälen i marken, igenfrusna dagvattenbrunnar och stora mängder med nederbörd och smältvatten. 

I helgen gick det att klara den allvarliga situationen tack vare pumpbilarna. Magnus Jacobsson tror inte att det är en framkomlig väg att försöka bygga upp en stor kommunal beredskap på egen hand för att klara naturkatastrofer och extremsituationer. 

– Helt krasst är det så att vi måste förlita oss på samarbete. Kommunen kan inte ha all utrustning för allting. Dels blir det en för stor investering, men framförallt är det så att man måste underhålla och använda prylarna så att de funkar när de behövs. Har man för mycket saker som man inte använder funkar de inte när de väl behövs.

– Sen finns det också andra väderfenomen som kan slå mot oss. Jag tänker på torka, kyla och stora snömängder. Allt sådant kan ställa till det ur det kommunala perspektivet. Det är många delar i väderleken som man kanske måste ta mer höjd för än vad man historiskt har gjort.

– Vi måste planera för och förbereda oss för att vädret kan blir mer intensivt och med snabbare skiftningar, tror Magnus Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!