Enköpings kaféer har bullat upp för kanelbullens dag

På onsdagen är det fullt upp på Enköpings bagerier när otaliga mängder bullar gräddas under Kanelbullens dag. " Vi räknar med att vi kommer sälja över 2000 bullar idag", säger bagaren Fabian Flink.

Daniel Forsgren driver Walters Café i Enköping och han har höga förväntringar på kafeéts första kanelbullens dag.

Daniel Forsgren driver Walters Café i Enköping och han har höga förväntringar på kafeéts första kanelbullens dag.

Foto: Jakob Wesslund

Enköping2023-10-04 05:00

Kanelbullens dag har närmast blivit en ikonisk tradition i Skandinavien och bara i Sverige äts cirka 7 miljoner bullar 4 oktober varje år. Det märks även i Enköping där flera kaféer och bagerier ser en hög efterfrågan på det klassiska bakverket. 

– Förutom fettisdagen är det här en av de dagar där vi säljer absolut mest av ett enskilt bakverk. Det är många som är fikasugna just 4 oktober, säger Fabian Flink, som driver Fabian Flinks Brödbod.  

Även på Walters Kafé har man laddat upp inför den stora bulldagen. Flera bullar är redan bakade då bageriet fått flera beställningar från kunder i förväg och ännu fler kommer att gräddas innan dagen är slut.

– Det här är vår första Kanelbullens dag så jag kan inte jämföra med tidigare år men nog märker man att det finns ett intresse, säger kaféägaren Daniel Forsgren. 

De båda bagarna beskriver den perfekta kanelbullen som fluffig, utan för mycket mjöl och självklart med en tydlig smak av kanel. Och det verkar som att dagen för att hylla just kanelbullen har landat väl hos Enköpingsborna. Andra temadagar ger inte samma rush till kaféerna efter särskilt fika. 

– Häromveckan var det ju kaffets dag men det var inget som märktes i försäljningen och så har det också varit under till exempel kladdkakans dag, folk köper de bakverken också men inte i samma mängd. Så det är något speciellt med den här dagen, säger Daniel Forsgren. 

Men vad är det då som har gjort kanelbullens dag till en så omåttligt populär högtid. Fabian Flink tror inte att det bara handlar om att man får en ursäkt att ta en fika utan att kanelbullen har en tydlig plats i vår kultur.  

– Jag tror alla har ett tydliga barndomsminnen kopplade till kanelbullar. Sen är bullen liksom en symbol för svenskt fika och är känd över hela världen. Besöker du till exempel ett bageri i New York eller någon annan stad utomlands vet de vad en svensk kanelbulle är och hur den ska bakas, säger han.

Fabian Flink har dock märkt en trend i Enköpingsbornas kanelbullekonsumtion de senaste åren. Allt fler vill ha kanelbullesemlor, något han numera säljer på både kanelbullens dag och fettisdagen. 

 – Jag förstår faktiskt inte vad det beror på. För mig räcker det med att äta en kanelbulle som den är men det verkar som att många vill maxa sitt fika och kombinera bulle och semla, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!