Enköping vill bli klimatsmartare

Strömförsörjningen till kommunens fastigheter är klimatsmart. På livsmedelssidan finns det mer att göra för att minska klimatpåverkan.

KLIMATET. Camilla Wester, miljöstrateg, ser gärna att kommunens elcyklar används så ofta som möjligt.

KLIMATET. Camilla Wester, miljöstrateg, ser gärna att kommunens elcyklar används så ofta som möjligt.

Foto: Thomas Gustafsson

ENKÖPING2017-05-08 06:00

Camilla Wester, miljöstrateg i Enköpings kommun, ser positiva tecken när det gäller kommunens egna utsläpp av växthusgaser räknat som koldioxidekvivalenter, en hopslagning av alla växthusgaser exempelvis koldioxid, metan med flera. Särskilt på fastighetssidan visar aktuell statistik på kommunens minskade klimat- och miljöpåverkan.

– I kommunens fastigheter används enbart el från förnybara energikällor. Även uppvärmningen är till stor del fossilfri då vi värmer upp fastigheterna med fjärrvärme, från biobränslen. Vissa dagar när det är riktigt kallt kan fjärrvärmen toppas med olja. Det finns några få oljepannor kvar som alla ska bort, en avvecklingsplan finns. Vi ligger nära 100 procent förnybara energikällor även på värmesidan.

På livsmedelssidan finns det mer att göra. Kommunen köper in en hel del kött till skolor och äldreomsorg, vilket ger en del extra klimatpåverkan jämfört med vegetariska och veganska maträtter beroende på vilket kött som används. Enligt Jordbruksverket är kött den livsmedelsgrupp som ger störst klimatpåverkan, främst genom utsläpp av metan från nötkreatur. Myndigheten anser att köttkonsumtionen behöver minska såväl i Sverige som globalt. Fram till 2008 minskade koldioxidutsläppen i Sverige från livsmedelssektorn men ligger sedan dess stilla.

– Vi har ingen köttfri dag mitt i veckan som en del kommuner har. Kommunen använder mer grönsaker och rotfrukter i matlagningen idag. Sedan nyligen köper vi nästan enbart svenskt fläsk- och nötkött, säger Camilla Wester.

Enklare regler för offentlig upphandling har varit avgörande för Enköpings ambitionsnivå att premiera svenska råvaror. Tidigare upphandlingsregler var snåriga och vissa kommuner blev stämda när de försökte gynna mindre lokala producenter. Svenskproducerat ger klimatvinster och bättre förutsättningar för Sveriges bönder att fortsätta. Och djurskyddsreglerna i Sverige tillhör de bästa inom EU, menar Camilla Wester. Samtidigt ska även kommunens importerade kött vara producerade på ett sätt som överensstämmer med Sveriges lagstiftning.

Andelen ekologiska livsmedel är betydligt lägre i Enköpings kommun än genomsnittet bland Sveriges ekokommuner (ett förbund bestående av cirka 100 kommuner, landsting och regioner i Sverige som jämförs med varandra). I Enköping ligger andelen på sju procent. Genomsnittet i Sveriges ekokommuner ligger på cirka 25 procent. Ekologiskt har fördelar ur klimatsynpunkt, exempelvis kor som i huvudsak äter gräs skapar lägre utsläpp av växthusgaser än kor som är uppfödda på kraftfoder. Men det är ingen fråga som Camilla Wester arbetar med direkt då ansvaret för upphandling av livsmedel ligger under Måltidsservice.

På fordonssidan har Enköpings kommuns utsläpp från egna bilar stabiliserats. Andelen eldrivna bilar, hybridbilar och bilar som går på biodiesel och biogas ökar, vilket drar ner utsläppen av klimatgaser. Trenden pekar neråt, bland annat för att fler kommunanställda cyklar i tjänsten.

Huvudorsaken är att kommunen senast och framöver prioriterar eldrivna bilar och laddhybrider. Även biodiesel, som HVO, är på frammarsch men det innebär även ökad import av palmolja som är en tveksam produkt ur såväl miljö- och klimatsynpunkt, som etisk. Främst på grund av att odlingen orsakar skövling av regnskog, vilket skadar ekosystem och ändrar förutsättningar för landsbygdsbefolkningen som lever på vad regnskogen ger.

– Det går att ställa krav på upphandlingen av biodiesel. Till exempel att HVO-bränslet ska vara baserat på exempelvis tallolja i stället för palmolja, säger Camilla Wester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!