Enköping rustar mot nya extremregn

Kraftiga skyfall, översvämningar och torka väntas bli vanligare när jordens klimat blir varmare. Nu tar Enköpings kommun fram en strategi för hur anpassningar ska göras för klimatförändringarna.

Marika Hansson, biträdande VA-chef och Johan Axnér vattenstrateg på Enköpings kommun menar det kommer att ta lång tid för kommunen att anpassa sig till större skyfall, men att man har en god krisberedskap.

Marika Hansson, biträdande VA-chef och Johan Axnér vattenstrateg på Enköpings kommun menar det kommer att ta lång tid för kommunen att anpassa sig till större skyfall, men att man har en god krisberedskap.

Foto: Jakob Wesslund

Enköping2023-09-06 05:00

Under sensommaren har många i Uppland fått erfara den typ av extrema väder som sannolikt kommer att prägla landskapet i framtiden: stora skyfall och översvämningar. Nu senast i helgen svämmade flera hus över i Altuna då det föll stora regnmängder och Enköpings kommun räknar mer extremväder de kommande åren.  

– Vi har byggt delar av vår stad på låglänta områden som kan råka ut för mycket översvämningar och då måste vi minska skadorna när vattnet kommer, säger Marika Hansson biträdande VA-chef vid Enköpings kommun. 

Flera kommuner i Sverige saknar idag en samlad handlingsplan för hur samhället ska rustas för ett varmare klimat och så även i Enköping – fram tills nu. Kommunen har nyligen rekryterat en klimat-och energistrateg som under hösten ska jobba med att ta fram en plan för hur kommunens olika verksamheter gemensamt ska hantera extremväder. 

– Vi hoppas att det ska ge oss en helhetsbild av vad behöver göras och var, säger Åsa Olsson, kansli- och utredningschef för kommunledningsförvaltningen.

Redan nu har en rad områden som kommer att kräva anpassningsåtgärder, identifierat. Bland annat kartläggs vilka platser som riskerar att drabbas värst av framtida skyfall. 

En utmaning är det inte finns något naturlig väg för vatten att rinna undan när det når Enköpings tätort. Det gör att vissa platser ständigt drabbas av nya översvämningar, exempelvis Salatullen. Enligt kommunens vattenstrateg Johan Axnér är det svårt att retroaktivt ändra stadsplaneringen och bygga om så att vattnet rinner undan från staden,. Däremot går att ta hänsyn till det byggs nytt och Enköping expanderar. Han nämner de planerade stadsdelarna Myran och Annelund som exempel.  

– Där kan vi utveckla större våtmarker för att se till att vi kan fördröja vattnet så att det inte når centrala delar. I vår geografi rinner vattnet från skog- och landsbygd in i Enköpings tätort och våra kransorter. Vi behöver parera de stora vattenflödena på rätt plats i landskapet, säger Johan Axnér. 

– I Myranområdet planeras även dammanläggningar, något som kommer att hjälpa till att fördröja vattnet så att det finns fler ställen där stora regn kan stanna så att allt inte direkt hamnar i staden, tillägger Marika Hansson. 

En annan typ av extremväder som väntas bli vanligare är höga temperaturer och torka. Det skulle kunna orsaka brist på dricksvatten, något som kommunen också tar höjd för i sin planering.

– Det kan hända att vi behöver gå ut med att man ska spara på vattnet i en sådan situation men vi har gott om grundvatten så man behöver inte vara orolig att det ska sina helt, säger Marika Hansson. 

Både Johan Axnér och Marika Hansson är eniga om att anpassningen till ett varmare klimat kommer att ta lång tid men att det är avgörande åtgärder för att människor ska kunna bo och verka i kommunen även i framtiden. 

– Om vi inte gör anpassningar kommer den här sortens väder att orsaka skador på samhällsviktiga funktioner som livsmedelsproduktion eller vägar, vilket kommer att leda till stora kostnader, säger Johan Axnér. 

– Vi har varit rätt förskonade hittills jämfört med andra kommuner som till exempel Västerås. De översvämningar vi haft har inte varit jättestora men vi kan inte räkna med att det kommer fortsätta så. För de privatpersoner som drabbas är det förödande, säger Marika Hansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!