För att Enköpings kommun ska klara Parisavtalets mål, med en temperaturökning på under två grader, måste koldioxidutsläppen minska med 24 procent de kommande åren, enligt organisationen Klimatkollens beräkningar.
Nya siffror från SMHI visar dock att koldioxidutsläppen i Enköping bara minskade med nio procent under 2020.
Fortsätter utsläppen i samma takt som idag är kommunens koldioxidbudget förbrukad redan år 2024, enligt nyhetssajten Newsworthy.
Men Enköpings situation är inte unik. Ingen kommun i Uppsala län klarar Parisavtalets mål med dagens minskningstakt.
Många kommuner har ambitiösa klimatmål och koldioxidbudgetar. Men att följa miljömålen har visat sig svårt.
Martin Wetterstedt, forskare inom naturresurser och hållbar utveckling vid Uppsala Universitet, vill öka takten i omställningen.
– Det går trögt, det är ett generellt problem. Man sätter upp mål men har inte verktyg för hur man ska nå dem. Målen måste kopplas till aktiva handlingar som kan utvärderas och planeras utifrån vilken utsläppsminskning de kommer leda till år för år. Vi behöver ta aktiv kontroll över utsläppen på ett liknande sätt som vi har över utgifterna i en ekonomisk budget, säger han.
Det innebär en stor utmaning men Martin Wetterstedt menar att man inte ansträngt sig jättemycket hittills.
– Se exempelvis på flygresorna under pandemin, de upphörde i princip. Där sattes regler utifrån ett hälsoperspektiv och teoretiskt sett kan man göra lika för klimatet, men det görs inte. Snarare har man tagit ett aktivt beslut som inte tar hänsyn till klimatet.
För Sverige är kommunernas arbete med miljöfrågan viktig menar Wetterstedt. Det handlar exempelvis om hur man planerar nya stadsdelar, upphandlingar, inköp av bilar, energieffektiv uppvärmning av fastigheter, klimat- och energirådgivning till privatpersoner.
– Och det behövs en förståelse bland allmänheten för hur klimatförändringarna påverkar på individnivå, säger Martin Wetterstedt.
Parisavtalet är ett mål där varje land för sig redovisar hur mycket de tänker göra för att minska utsläppen av växthusgaser.
– Om det gick att komma överens om ett tydligt mål och fördela ut ansvar för detta till länder och sedan inom länder, så skulle omställningen gå snabbare och bli effektivare tror Martin Wetterstedt.
Enköpings kommun har en egen koldioxidbudget som skiljer sig något från Klimatkollens, vilket vi återkommer till.