– Han körde i sexton, säger Viveka Wernqvist och riktar hastighetsmätaren mot nästa bil som kör in på gångfartsområdet. Elin Andersson skriver ner siffran i en tabell.
Vid torget mellan Eriksgatan och Torggatan har tjejerna stått sedan morgonen. Båda är studenter vid yrkeshögskolan Consensus i Örebro, där de läser trafiktekniksprogrammet. Idag besöker de Enköping för att samla in material till sitt examensarbete.
– Vi är tre tjejer som gör det här tillsammans, men den ena bor i Ystad och vi i Örebro. Vi började med att skicka ut en enkät till olika städer med tio kriterier som ett gångfartsområde ska uppfylla. Enköping var en av två städer som kunde bocka i flest kriterier, säger Elin Andersson.
Utöver Enköping har tjejerna stått på gångfartsområden och mätt hastigheter i Köping, Örebro och Malmö. Överlag är bilisterna relativt dåliga på att hålla rätt hastighet, vilket är sju kilometer i timmen.
– Enköping är bäst av alla kommuner vi testat hittills, men de allra flesta kör ändå inte i gångfart. Under morgonen var det bara en person som körde i sju kilometer i timmen. Vi har även mätt upp en som körde över 30, men i en annan stad, säger Elin Andersson.
Oskar Foss är trafikingenjören som utformat gångfartsområdet mellan Torggatan och Eriksgatan i Enköping. Enligt Viveka Wernqvist och Elin Andersson lyckades han bocka i alla kriterier förutom en, den om genomfartstrafik.
– Det ska det inte vara på gångfartsområden, till exempel. Än så länge kör de hyfsat lugnt här, trots att ingen kör sju. Hade polisen stått här nu hade det blivit böter på 2000 kronor, säger Elin Andersson.
Regleringen om gångfartshastighet kom 2007, men trots att det gått fjorton år är det enligt Viveka och Elin få som ens vet vad den blå skylten betyder.
– När vi frågat folk som går förbi är det många som säger att de inte vet, även de som har körkort, säger Viveka Wernqvist.
När man passerat skylten ska man enligt lag hålla gånghastighet och låta fotgängare som går på gångfartsområdet passera.
– Alla som fått sitt körkort efter 2007 har gått igenom det här under sin körkortsutbildning, men att du tagit körkort innan regleringen kom är ingen ursäkt. Du ska ta reda på vad som gäller. Hade vi börjat med vänstertrafik imorgon hade du inte börjat köra högertrafik bara för att det inte varit så tidigare, säger Elin Andersson som tidigare arbetat som trafiklärare.