Enigt om skattesats men inte mycket annat

Oppositionen har lagt sina budgetförslag för 2021, och är eniga om att skatten inte ska höjas. Mycket annat är de oense om.

Hur skattepengarna fördelas mellan olika nämnder och verksamheter? Det har oppositionspartierna olika uppfattning om.

Hur skattepengarna fördelas mellan olika nämnder och verksamheter? Det har oppositionspartierna olika uppfattning om.

Foto: Martina Holmberg / TT

Enköping2020-10-28 17:00

Kommunens resultat, överskottet som bland annat ska göra det möjligt att finansiera investeringar utan att behöva ta stora lån, är en av de budgetposter där de skiljer sig åt. 

Socialdemokraternas resultatmål är satt till 1,3 procent, att jämföra med blå-gröna styrets 1,5 procent, Nystart Enköpings 2 procent och Vänsterpartiet och Sverigedemokraternas resultatmål 1 procent.

SD:s Anders Lindén har förklarat sitt lägre resultatmål med att mera då kan läggas på vård- och omsorgsnämnden. Nystart Enköping förklarar sitt 2-procentsmål med att överskott måste byggas upp för kommande investeringar, "annars lämnar vi över notan till våra barn".

Minskad administration återkommer som mål i såväl S- som NE-förslagen. Socialdemokraterna vill bland annat att indikatorerna som mätverktyg för måluppfyllelse tas bort helt med motiveringen att administrationen ökar både när de tas fram och när de ska följas upp och rapporteras till politikerna.

Nystart Enköping siktar in sig på kommunstyrelsens förvaltning som man beskriver som motor i den digitala utvecklingen och att digitaliseringseffekter lättast borde ses där. NE föreslår effektiviseringskrav på sex procent, och att kommunstyrelsens budget ges 10 miljoner kronor mindre än vad resursfördelningsmodellen skulle motivera.

Sverigedemokraternas budgetförslag ger 171,6 miljoner till samma förvaltning, 400 000 kronor mer än i blå-gröna styrets budgetförslag. Motiveringen är att utvecklings- och framtidsfrågor drivs av kommunstyrelsen och dess förvaltning och att den "ansvarar för den digitala satsningen som måste fortsätta".

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden (UAN) får i blå-gröna styrets och S-budgeten lika mycket, 1225 miljoner kronor, men tre miljoner mera i NE:s budget, avsett för bland annat Jobbcentrum. SD ger däremot fyra miljoner mindre till nämnden med motiveringen av modersmålsundervisning i grundskolan bör minskas och att distansundervisning kan minska personal- och lokalbehov. Vänsterpartiet vill ge 1235 miljoner till nämnden, ännu ej specificerat till vad.

S och de blå-gröna ger lika mycket till upplevelsenämnden, medan NE ger två miljoner mer för att ha kvar bemanning på Idrottshuset, och SD en miljon mindre och prioritera bredd-satsningar och inriktning på friskvård.  

EP återkommer om budgetförslag för vård- och omsorgsnämnden där de största skillnaderna mellan partierna finns. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!