En tjuvtitt i det blivande gymnasiet

Nya gymnasiet kan stå klart 2024. Men redan nu har vi tjuvkikat in i framtiden.

Programrektorerna Kristin Lindgren och Jenny Fredriksson sitter på varsin boll, en av möblerna som testas.

Programrektorerna Kristin Lindgren och Jenny Fredriksson sitter på varsin boll, en av möblerna som testas.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2020-08-30 12:00

Två testklassrum har iordningställts på Westerlundska gymnasiet till den här terminen. Klassrummen har möblerats och inretts med utrustning som kan komma att användas i den nya gymnasieskolan, som ska börja byggas nästa år och enligt planerna ska vara färdigt 2024.

– Det är en glimt in i framtiden. Vi testar olika stolar, olika bänkar och olika bord, berättar programrektor Kristin Lindgren, vars samhällsklass har ett av de två testklassrummen som hemvist.

undefined
Olika sorts sittplatser som eleverna kan välja bland.

I ekonomipaviljongerna finns ett av testklassrummen. En klass i årskurs 3 har det som hemvist och kan i skarpt läge under terminen testa utrustningen.

– Lärarna säger att ståborden är väldigt populära bland eleverna, berättar programrektor Jenny Fredriksson när hon visar de höj- och sänkbara borden.

Det finns en hel del olika stolar/sittmöbler, till och med en sittsäck, att testa i klassrummet.

– Säcken har faktiskt ingen provat ännu, säger Jenny Fredriksson.

Testklassrummet hos samhällsprogrammet har ännu fler nyheter i inredningen. I stället för en traditionell whiteboard-tavla är kortändan klädd med whiteboard-tapet. På tapeten (precis som på en tavla) kan man skriva och projicera bilder.

Golvet har heltäckningsmatta, som dämpar ljud men som också kan vara svårare att städa än en plastmatta. Lokalvårdarna kommer att få vara med och utvärdera inredning och möbler i testklassrummen.

undefined
Saccosäck, bollar, konferensbord, med mera, är sådant som testas inför det framtida gymnasiet.

Här finns sittsäckar, sittbollar, höga konferensbord och stolar av olika slag.     

När terminen startade var det den största samhällsklassen i trean som fick uppdraget att testa klassrummet. Men med en så stor klass blev det svårt att hålla avstånd för att minska risken för smittspridning. Uppdraget som testpiloter togs därför över av en tvåa med färre elever. 

– I och med att det är färre elever än antal platser finns det verkligen valmöjligheter till att testa olika möbler, säger Kristin Lindgren.

Hon berättar att eleverna av flera olika skäl uppskattar sitt uppdrag:

– Det är dels valmöjligheten, att de kan sitta på olika ställen, och sen tycker de att det är spännande att få vara med och testa utrustning till det nya gymnasiet.

Enligt rapporter från lärarna har eleverna verkligen tagit tillvara på möjligheten att få testa olika möbler. Det gäller även sittsäckarna och sittbollarna.

Tanken är att andra klasser och andra program ska få chansen att prova utrustningen under nästa termin. Såväl lärare, elever som lokalvårdare ska utvärdera testklassrummen.

Karta: Westerlundska gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!