En resa att minnas resten av livet

Åtta elever som läser tyska på Bergvretenskolan har nyss kommit hem från den tyska huvudstaden Berlin. De fick uppleva både historiens vingslag och storstadspuls.

Tillbaka till Bergvretenskolan. Peter Reichler, Joakim Pettersson, Elsa Bengtsson, Emelie Tiainen, Tindra Bielfeld och Agnes Åkerman efter Berlinresan.

Tillbaka till Bergvretenskolan. Peter Reichler, Joakim Pettersson, Elsa Bengtsson, Emelie Tiainen, Tindra Bielfeld och Agnes Åkerman efter Berlinresan.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2019-06-03 18:00

Tyskaklassen i årskurs nio på Bergvretenskolan i Enköping besökte Berlin under några hektiska dagar, 23 till 24 maj. De åkte dit tillsammans med tyskaläraren Peter Reichler och fyra föräldrar.

– Det var roligt. Det var kul att få åka med sina vänner, säger Tindra Bielfeld.

Klassen upphör i och med slutet av nian och klasskamraterna fortsätter på olika program och skolor i gymnasiet. Så att det här blev något av en avslutning för gruppen, som har läst tyska tillsammans sedan årskurs sex.

Det blev en hel del historiska besök under Berlindagarna. Bland annat var de till museet om Berlinmuren: "Die Mauer", och till Story Bunker, som handlar om hur Hitler kunde komma till makten.

– Vi har läst mycket om andra världskriget. Nu blev det verkligt, säger Emelie Tiainen.

– Ja, och så fick vi se Berlinmuren som en hel del delar är kvar av, säger Tindra Bielfeld.

När de fick se stora fotografier från judeförföljelsen blev de mycket tagna. Bland annat en bild som visar hur en grupp tyska barn förföljer judiska barn satte sina spår hos dem.

– Man förstår verkligen allvaret och hur hemskt det var, säger Tindra Bielfeld.

Riksdagsbyggnaden, som förstördes i en brand 1932 och som återuppbyggdes kring sekelskiftet och som nu för tiden återigen är det tyska parlamentets hemvist, var också ett av de intressanta besöksmålen.

– Jag tycker att det coolaste i riksdagshuset var konstverket i källaren, säger Tindra Bielfeld.

Hon berättar att det är ett konstverk som består av metallådor längs med väggarna. Lådorna är försedda med namn över riksdagsledamöterna genom alla tider. Namn som Hitler och Goebbels finns med. För diktaturen Nazityskland finns en symbolisk svart låda.

– Vi tittade på nyrenoverade delar av Östberlin också. Det var intressant, säger Peter Reichler.

Tysk mat som schnitzel, schweinshaxe (långkok på fläsklägg/grisben) och apfelstrudel stod naturligtvis också på programmet.

– Apfelstrudel var godast, säger Joakim Pettersson.

– Grisfötterna var gott, men det såg äckligt ut, säger Tindra Bielfeld.

Brandenburger Tor och Unter den Linden var andra självklara besöksmål för gruppen.

Tyska Handelskammaren har bidragit med merparten av pengarna till resan: 17 000 kronor. Sedan har tyskaklassen även ordnat diskotek för låg och mellanstadiet, vilket gav 3 600 kronor till Berlinresan.

De flesta i tyskaklassen säger att de kommer att fortsätta att läsa tyska på gymnasiet.

– De har alla förutsättningar för att klara gymnasiet, säger Peter Reichler.

Övriga i gruppen, som inte är med på bilden tagen på Bergvretenskolan, är Teo Rydstedt, Gustav Wedholm och Freja Törnberg.

Fakta om Berlin

Berlin är Tysklands största stad och huvudstad med 3,5 miljoner invånare.

Staden delades efter andra världskriget och återförenades 1990. Berlin blev formellt huvudstad 1991.

Av stadens nuvarande befolkning bor 2,2 miljoner i före detta Västberlin och 1,2 miljoner i före detta Östberlin.

Tyska riksdagens återflyttning den ursprungliga huvudstaden symboliseras av det ombyggda riksdagshuset, som ursprungligen ritades av Paul Wallot under åren 1884-1894.

Källa: NE.SE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!