Sverige och Finland har en lång gemensam historia. Men kunskaperna om den är det lite si och så med och först år 2010 kom en lag i Sverige som erkänner Sverigefinnarna som en nationell minoritet. Idag är nästan tio procent av landets befolkning Sverigefinnar.
Om den gemensamma historien och vilken betydelse den haft för båda ländernas utveckling berättade Esko Melakari i ett föredrag på biblioteket på tisdagskvällen.
En blodig och mustig historia med en hel del överraskningar. Det handlade om handelsutbyten där finska båtar fraktade förnödenheter till Stockholm, finländskt tjänstefolk och hantverkare som var eftertraktade i Sverige och Gustav Vasas reformation som fick stor betydelse för det finska språket. Om svedjebruket där upp mot 20 000 skogsfinnar kom till Sverige och om finländare som stred för Sverige i olika krig.
Enköpings kommun är finskt förvaltningsområde sedan 2013 vilket bland annat innebär en lagstadgad rätt att att använda finska språket i kontakt med kommunen och det ska erbjudas äldreboende och förskola med finskspråkig personal.
– Jag hoppas att man tar tillvara den här lagen, det ger Sverigefinnarna i Enköping en möjlighet att påverka sin situation. Glädjande nog har anslagen till de finska förvaltningsområdena utökats i regeringens budgetproposition. Det ger bra förutsättningar men man måste vara aktiv, säger Esko Melakari.