Det tillfälliga besöksförbudet vid äldreboenden i landet förlängdes av regeringen och gäller nu till den sista september. Det styr även Enköpings äldreomsorg.
Vid omvårdnadsboendet Trögdshemmet i Lillkyrka märker man att besöksförbudet börjar bli jobbigt både för besökare och de boende.
– Det är en jättejobbig situation för alla, även för personalen som måste säga 'nej - ni får inte komma in', säger Camilla Johansson-Elterman, resultatenhetschef för Trögdshemmet i Lillkyrka och Tallgården i Grillby.
Många börjar tröttna på besöksförbudet och för personalen kan det bli svårt att få förståelse för det.
– Frustrationen är väldigt stor, har man en ledsen anhörig vill man trösta. Att hålla avstånd är svårt och man tar kontakt ändå. Men vi har riktlinjerna av en orsak, vår största skräck är att vi ska få in coronasmitta på våra boenden, säger Camilla Johansson-Elterman.
Personalen menar hon gör ett jättejobb i den rådande situationen.
– Jag vill verkligen ge beröm till dem. De är noga med basala hygienrutiner, de går hem efter arbetet och lever sitt normala liv men vi har ändå inte fått någon smittspridning tack vare att vi jobbat efter de riktlinjer som finns.
De akrylglasskärmar som använts vid besök hos de boende har fungerat bra under sommaren.
– Nu planerar vi för hösten och ska avsätta en del av boendet för besök med skärmarna inomhus, säger Camilla Johansson-Elterman.
För 95-åriga Kerstin Gryse, som bor på Trögdshemmet, har besöken blivit betydligt färre det senaste halvåret. Förr kunde bekanta dyka upp i dörren rätt var det var och förgylla vardagen med ett spontant besök.
– Men jag klagar inte, mina flickor kommer på fredag och barnbarn och barnbarnsbarn ibland, säger Kerstin.
Tidigare kunde hon ta emot besök vid sin lilla uteplats, nu måste de bokas för tid vid akrylplastskärmen ute på gården.
– Det är jobbig med skärmen, jag kan ju inte krama barnbarnen. Jag brukar krama de vuxna pojkarna också, säger Kerstin med ett leende.
Nu får hon dagarna att gå med hjälp av ljudböcker. Tre cd-spelare har hon slitit ut, mest är det deckare och historiska böcker.
– Vad skulle jag göra om jag inte hade ljudböckerna? Jag tror det dröjer länge innan besöksförbudet tas bort, säger Kerstin.
Förfrågningarna om att få ta emot besök av anhöriga har ökat på boendena. Nu tas ny information fram som ska lämnas ut till både anhöriga och boende där man förklarar varför förbudet finns och vädjar om förståelse.
– Det finns ett skäl till besöksförbudet. Att vi varit smittfria i två månader är oerhört bra, det är kommuner som haft väldigt stora besvär, säger äldreomsorgschef Maria Palm.
Anledningen till att omvårdnadsboendena i Enköping klarat sig förhållandevis bra tror hon dels beror på att besöksförbudet följts bra, dels på att medarbetarna stannat hemma vid symptom och även provtagits.
En översyn av besöksförbudet görs av Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten för att se om det kan ersättas av någon annan form av stöd från myndigheterna. Ett sådant stöd skulle kunna införas från den 1 oktober.
Vad det kan innebära i praktiken för boendena i Enköping kan man inte svara på idag.
– I grunden handlar det om att hålla avstånd. De plexiglasskärmar vi har är egentligen den möjlighet som finns för besök och det gäller att hitta lämpliga platser för dem på boendena, säger Maria Palm.