"En högbro vore katastrofalt för alla"

En ny bro, nästan dubbelt så hög som Strängnäsbron, det vill de boende vid Hjulstabron inte se som ersättning för den gamla bron. Men det är ett av Trafikverkets förslag.

Hjulstabron. Föreningen Hjulstafjärdens vänner vill vara med och påverka planerna för den nya överfarten mellan Hjulsta och Märsön. Från vänster
Erik Saers, Lars Lindblom, Peter J Borg, Anne-Sofie Lindblom, Lars-Olof Olsson och Kristina Olsson

Hjulstabron. Föreningen Hjulstafjärdens vänner vill vara med och påverka planerna för den nya överfarten mellan Hjulsta och Märsön. Från vänster Erik Saers, Lars Lindblom, Peter J Borg, Anne-Sofie Lindblom, Lars-Olof Olsson och Kristina Olsson

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2017-12-14 06:00

I Föreningen Hjulstafjärdens vänner har fastighetsägare kring Hjulstabron gått samman för att göra sin röst hörd i frågan om en ny överfart över Mälaren vid Hjulsta.

På tisdagen träffade de representanter för Trafikverket för att informera sig om läget och för att få möjlighet att framföra sina åsikter om hur en ny broförbindelse ska utformas.

– Vi tycker kanske inte att vi fått den information vi borde fått som fastighetsägare. Vi blev helt förbluffade när det kom folk och började ta vattenprover och borrprover vid våra tomter, säger Erik Saers som tillsammans med grannen Lars-Olof Olsson håller i föreningen.

Att Hjulstabron måste byggas om, eller ersättas med en ny bro har varit klart sedan länge. Något färdigt förslag på lösning av bropoblemet har inte presenterats ännu, men en utredning pågår.

De alternativ som Trafikverket tagit fasta på i sitt samrådsunderlag gäller en högbro med olika höjdalternativ, som mest 51 meter hög, väster om den nuvarande bron. En renovering av den befintliga bron där den rörliga delen byts ut eller en ny klaffbro 100 meter öster om den nuvarande bron.

– En högbro vore katastrofalt för alla här i byn, säger Lars-Olof Olsson som med grannen Peter J Borg då skulle kunna få en bropelare 30 meter från stugknuten.

Ett tiotal fastigheter berörs om en högbro byggs.

– En så hög bro skulle förfula området väldigt. Det är låglänt här och den föreslagna bron skulle sticka ut mer än Strängnäsbron, säger Erik Saers.

De ser hellre en lägre bro öster om den nuvarande. Det alternativet skär dock kanten på Natura 2000-området Hjulsta ekhagar.

Generellt anser man i föreningen att Trafikverkets lösningar är för kortsiktiga.

– Något alternativ med spårbunden trafik har inte tagits med och i en växande region måste man ha en längre utblick. Vi hoppas att Trafikverket lyfter blicken och vågar se alternativ efter år 2030, säger Erik Saers.

Ett alternativ menar man kan vara en tunnel, ett förslag som föll bort på ett tidigt stadium i Trafikverkets utredningar.

– Bygger man en bro måste det till fler lösningar, med en bro till om man i framtiden ska räkna med spårbunden trafik. En tunnel kräver mindre underhåll och ger lösningar för vatten och avlopp till Märsön, säger Erik Saers.

Mötet med Trafikverket är de dock nöjda med.

– Vi har fått mer information om vad som är på gång och framför allt har man öppnat sig för en dialog, säger Lars Lindblom, boende i området.

– Att det kom tre personer från Trafikverket visar att de tar frågan på största allvar och jag är övertygad om att det vi nu sagt har haft verkan, säger Erik Saers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om