Borde sökt husläkare – de som inte är akuta tar plats

Vårdbesöket borde varit på vårdcentralen. Istället tar det tid och uppmärksamhet på akutmottagningen. Lasarettet i Enköping ser fler besökare på akuten och patienter som söker för inte akuta problem.

Maria Lindqvist står utanför akutens entré. Hon är verksamhetschef för akutvård och
beredskapssamordnare på Lasarettet i Enköping.

Maria Lindqvist står utanför akutens entré. Hon är verksamhetschef för akutvård och beredskapssamordnare på Lasarettet i Enköping.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-11-09 05:00

Varje dag söker just nu i snitt 66 personer hjälp på akutmottagningen på Lasarettet i Enköping. En siffra som har ökat sedan förra året och stadigt sedan i mars.

– Det är inga konstanta flöden. Vissa stunder är det noll patienter men sen rasslar det iväg. Det är generellt ett ökat söktryck på akutmottagningen, säger Maria Lindqvist som är verksamhetschef för akutvård och beredskapssamordnare på Lasarettet i Enköping.

undefined
Maria Lindqvist är verksamhetschef för akutvård och beredskapssamordnare på Lasarettet i Enköping.

Akutmottagningen får inte neka någon som söker hjälp. Men även patienter som inte har akuta problem söker sig dit ändå.

– En del patienter ska vi egentligen inte ha på akutmottagningen. Det finns ingen statistik, men det jag kan säga är att visst har vi de som borde sökt sig till en tid hos husläkaren istället.

Det kan till exempel handla om långvariga och kroniska smärtor, där akuten inte kan hjälpa till med utredning. Eller patienter som haft ont i ett öra eller hals under ett par dagar, som inte är allvarliga infektioner. De menar hon ska boka tid via vårdcentralen istället.

När är det befogat att ta hjälp av akuten?

– Om man till exempel har ont i bröstet, svårt att andas, symtom på stroke, blödningar, sår som behöver sys, akuta buksmärtor och misstänkta frakturer. Sedan har vi naturligtvis även de som kommer in med ambulans med hjärtstopp och efter olyckor.

Akutmottagningen i Enköping byggdes om 2016 och gick från 10 undersökningsrum till 16. Maria Lindqvist menar att det upptäcktes ganska snabbt att det inte räckte till. Det skulle behövas bättre ytor för att kunna ta emot många patienter samtidigt.

undefined
Akutmottagningen i Enköping har hittills i år haft 20 599 personer som sökt hjälp.

Vad händer på akutmottagningen vid de här topparna?

– Stundtals är det väldigt mycket patienter på akutmottagningen, vilket vi inte riktigt är dimensionerade för. Och det är klart att då blir det mycket in och ut med patienter. Läkaren träffar patienterna först på ett rum och de som är "pigga" nog får då sitta och vänta i väntrummet. För då kan vi ta in en annan patient som behöver undersökas av läkare, säger Maria Lindqvist.

Akutmottagningen har ökat sina riks- och regionintäkter i år. Det innebär en ökning av patienter som inte tillhör Enköpings upptagningsområde. Många är patienter från Stockholm, Värmland och Västmanland. Maria Lindqvist vet inte riktigt vad det beror på, men gissar att många av dem jobbar i upptagningsområdet.

– Vi har relativt korta väntetider på vår akutmottagning, jämfört med större. Målet är att få träffa en undersköterska eller sjuksköterska inom tio minuter. Då sker en första bedömning för hur länge en patient kan vänta på läkarkontakt.

Skickar ni hem de som inte borde sökt akut?

– Det är klart att vi försöker. När vi märker att det är vansinnigt mycket patienter och det är långa väntetider, då försöker vi uppmana de som inte har akuta besvär att vända sig till sin vårdcentral istället. Eller om det är möjligt, att komma tillbaka under morgondagen då det förhoppningsvis är lugnare. Men vissa väljer att stanna ändå. Vi prioriterar alltid livshotande tillstånd.

undefined
Lasse Westerberg väntade på skjuts hem igen från akuten.

Utanför akuten står en man med krycka och väntar på skjuts hem igen. Han var inne på akuten men vände ganska snabbt.

– Jag såg ju hur det såg ut därinne med folk och två ambulanser som kom. De går ju först. Så jag försöker komma tillbaka imorgon istället. Vårdcentralen sa att jag tydligen avbokat min tid, vilket jag inte förstår. Så då åkte jag hit för jag har så jävla ont, säger Lasse Westerberg, 80 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!