Trädgårdsdagen
Langos, korv, hamburgare, mat från olika delar av världen, kaffe, hemgjord glass och mycket annat finns att smaska på under Trädgårdsdagen. Ett annorlunda snacks är biltong, lufttorkat kött med olika kryddningar, som Mariedalsbaserade företaget Bush Candy erbjuder.
– Vi säljer ett nyttigare snacks, minimalt med socker, proteinrikt och kalorisnålt. Kanske ett bättre alternativ än chips och nötter, och väldigt gott till kall öl, säger Elin Lilja, som driver företaget med sin man Thomas.
Har man svårt att välja, så bjuder de på provsmakning av alla sorters torkat kött. Kryddningen baseras på salt, korianderfrön och svartpeppar med olika tilläggskryddor.
– Vi har haft kunder som köpt en påse, ätit upp medan de gått på marknaden och kommit tillbaka och köpt med en påse hem, säger Elin Lilja.
Hon blev förtjust i köttet i Sydafrika, och hittade inget liknande i Sverige, så hon började tillverka snacksen själv. Efter lång tid av testande fram och tillbaka hittade hon rätt. Paret gör allt i produktionskedjan själva.
– Vi köper köttet, nötkött från ko, från närliggande gårdar i Uppland. Från att vi får det råa köttet, till att det är lufttorkat, kryddat och paketerat tar det tio dagar. Vi tillreder 600 kilo kött varje år, men hälften av vikten försvinner i torkningsprocessen.