Eldsjälarna bygger allmän skejtpark på eget bevåg

Enköping's Extremsport är i full sjå med bygget av en bowl i skejtparken vid Enavallen. Med helt ideella krafter står parken snart klar.

Fredrik Lindquist (ordförande), Fredrik Kinnbo, Alfred Lindquist, Erik Gusén och Albin Pettersson från EXS i gropen där det snart finns en skejtbowl.

Fredrik Lindquist (ordförande), Fredrik Kinnbo, Alfred Lindquist, Erik Gusén och Albin Pettersson från EXS i gropen där det snart finns en skejtbowl.

Foto: Sara Malmborg

Enköping2020-07-18 06:00

När föreningen Enköping's Extremsport (EXS) år 2016 fick tillstånd att nyttja marken vid den gamla curlingbanan var platsen igenvuxen. Fyra år senare finns här en skejtpark i betong. Bygget av parken har varit helt ideellt och till största del finansierat av EXS, men även av lokala företag och sponsorer.

– Det har funnits en skejtkultur sedan 70-talet, men ingen riktig skejtplats där man kan hålla till. 2017 började vi bygget av den här parken, i väntan på den större parken som ska byggas bredvid Pepparrotsbadet. Där har även kommunen lovat att gå in med några miljoner, säger Fredrik Kinnbo, styrelseledamot.

En av anledningarna till att föreningen på eget initiativ, med egna krafter och pengar bygger den allmänna parken vid Enavallen är för att kommunen ska få upp ögonen för skejt och förstå att intresset är stort. Dessutom är det kul att skapa något eget från grunden.

– Det här är min dröm att få bygga en egen bowl, säger ordföranden Fredrik Lindquist.

– Det är en typisk skejtgrej att vilja göra och bygga saker själv. Och eftersom vi gör vår egen bowl kan vi skapa en unik form på den precis som vi vill ha den. Förhoppningsvis lockar den ännu fler hit, säger Fredrik Kinnbo.

Hittills har föreningen lagt otaliga timmar på bygget.

– Vi är här 6-8 timmar vid varje arbetstillfälle. Vi har väl lagt drygt 200 timmar på det här hittills. Men det är många föräldrar och barn som är med och hjälper till, som tycker att det vi gör är bra, säger Fredrik Lindquist och fortsätter:

– Det blir lite som en workshop varje gång vi är här. Vi har en otrolig bredd av människor, stora som små. Sist vi var här och jobbade hade vi dessutom ett live-band som spelade samtidigt.

Få av dem själva har sedan tidigare någon större erfarenhet av liknande byggen. De har fått lära sig hur de ska gå tillväga allt eftersom.

– Det blir lite som folkbildning. Vi har lärt oss på vägen, säger Fredrik Kinnbo som bland annat fått köra grävmaskin för första gången.

Senast till hösten ska skålen vara klar. Men hur länge skejtparken sedan får stå kvar är oklart. Föreningen får nyttja marken ett år i taget. Kommunen har planer på att bygga annat på platsen. När det väl sker måste skejtparken bort, men förhoppningsvis finns då en ny och större park vid Korsängsfältet som är professionellt byggd.

– Tanken är att det här ska mynna ut i något större, säger Fredrik Lindquist.

Karta: Enavallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!