"Eldning av sopor inte aktuellt"

"Tekniskt mer komplext, och mer spännande" säger Ena energis nye vd Torbjörn Claesson.

Torbjörn Claesson vid Inmatningsfickan där flis tippas ned  för vidare transport in i kraftvärmeverket. Nästa sommar kommer fickan att byggas in för att stoppa neddammning.

Torbjörn Claesson vid Inmatningsfickan där flis tippas ned för vidare transport in i kraftvärmeverket. Nästa sommar kommer fickan att byggas in för att stoppa neddammning.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-08-28 21:00

En sjöingenjör som aldrig jobbat på fartyg men har desto längre erfarenhet av energiproduktion, framför allt fjärrvärmeanläggningar. Det är Torbjörn Claesson, sedan i mars vd för Enköpings kommuns kraftvärmeverk Ena energi.

Torbjörn Claesson bor i Tungelsta och har 10 mil till jobbet, men har inga planer på att flytta, åtminstone inte ännu. Villan i Tungelsta värms med bergvärme:

– Fjärrvärme är inte utbyggd till vårt område, så vi har inget val, säger Torbjörn Claesson.

Han är en varm förespråkare av fjärrvärme som han beskriver som kostnadseffektivt, enkelt och miljövänligt:

– Det gäller inte minst här där Ena energi har få driftstörningar, väldigt lojal och kunnig personal och en väl underhållen anläggning även om förbättringar kan göras.

En förbättring sker nästa sommar då inmatningsfickan för bränslet byggs in:

– Flis från returträ dammar, periodvis är det väldigt störande för våra grannar, säger Torbjörn Claesson.

Genom åren har Ena energi provat olika bränslen. 2009 fick Enköping pris för sitt kretsloppsarbete då kraftvärmeverket delvis eldade med lokalodlad salix. Salixen lämnades av ekonomiska skäl. Eldning av rötslam provades men övergavs då det var svårt att få slammet torrt. Sedan 2014 finns tillstånd att provelda pappers- och plastsopor samt klippta bildäck:

– Det enda bränsle vi använder är returträ och skogsflis. Eldning av sopor är inte aktuellt i dag, tillstånd söks för flera bränslen för att ge handlingsutrymme, säger Torbjörn Claesson.

Han var tidigare vd för Neovas 22 fjärrvärmeanläggningar och kom till ett kraftvärmeverk där elektricitet är en viktig del av produktion och intäkter. Han beskriver det som tekniskt mer komplext, och mer spännande:

– Elpriset är beroende av tillgång och efterfrågan. Vår elproduktion är planerbar och lokal samtidigt som det stärker det lokala elnätet. Om jag skulle önska något av statsmakterna är det förståelse för vikten av planerbar, lokal elproduktion, säger Torbjörn Claesson.

Planerbar produktion innebär att den inte är beroende av till exempel sol och vind.

De senaste åren har varit turbulenta för bolaget med krav på att anläggningen ska flyttas och i sista stund stoppade planer på försäljning. Om det säger Torbjörn Claesson:

– Jag räds inte förändringsarbete. Vårt ägardirektiv säger att kommunen på sikt vill ha tillgång till hamnområdet, men inget är sagt om när, och det är ägarna som bestämmer, säger Torbjörn Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!