I takt med stigande elpriser vill allt fler elda med ved i gamla spisar och hos företaget Skorstensfejarmästare Ulf Öberg i Enköping jobbar personalen för högtryck med att besikta spisar och rensa skorstenar från fågelbon.
På måndagen besökte skorstenfejarmästare Niklas Vedom och skorstensfejare Jaco Kleynhans ett äldre hus i Tillinge där ägarna ville veta statusen på de gamla spisarna.
– Vi ska provtrycka tre eldstäder och göra statusbesiktning för att se vilken kondition de är i, men först måste vi rensa bort två kajbon ur skorstenarna, säger Niklas Vedom.
Maria Edstam och sambon Joel Tapper har bott ett år i huset och var osäkra på statusen i vedspis och kakelugn.
– Vi har inte vågat använda dem, det var sot i taket vid kakelugnen så den kändes inte stabil. Att elpriserna går upp bidrar ju även till att vi vill få ordning på spisarna. Sen är det ju aldrig fel att ha en vedspis i köket om det blir elavbrott, säger Maria.
Kajboet i köksspisens skorsten visar sig vara stort och sitter fast.
– Det är mycket pinnar som kajorna slängt ned, överst har det bildats en kaka av grus och fågelträck, men jag tror vi ska få bort den, säger skorstensfejare Jaco Kleynhans och går in med långa stavar genom vedspisens rensningslucka för att få bort fågelboet.
Drygt två timmar tar det innan skorstenen är rensad och Niklas Vedom kan provtrycka den med rökpatron och en fläkt.
Skorstenen ser bra ut men en lös tegelsten ovanför spisens renslucka måste åtgärdas och spisen måste därefter godkännas igen innan den används.
Det är elpriserna som är orsaken till det ökade intresset för vedeldning.
– Tidigare hade vi inte alls det här trycket, nu vill alla kolla sina eldstäder på en gång, säger Niklas Vedom.
Att kontrollera eldstaden regelbundet är viktigt. Sotning och brandskyddskontroll ska göras med vissa intervaller, medan provtryck inte är lagstadgat.
– Men tegel är ett levande material, fogarna blir dåliga med åren och det är bra att provtrycka vart tionde år så man vet att spisen är schysst, säger Niklas Vedom.
Sen gäller det att de som eldar i spisen gör det rätt. Att läsa bruksanvisningen till en ny spis är viktigt och veden ska vara torr och i lagom mängd.
– Eldar man fel går eldstaden sönder, rökröret kan bli deformerat vid för hög värme. Max tre kilo ved i timmen, när spisen är mättad på värme går överskottsvärmen bara upp i skorstenen, man får inte ut mer värme i bostaden då, säger Niklas Vedom.