I en utifrån till synes vanlig lokal i ett industriområde i utkanten av Enköping är rymden närmare än man kan tro. Inomhus är inredningen desto ovanligare och efter att jag gått uppför en trätrappa får jag skriva på ett sekretessavtal innan jag visas runt i de olika rummen.
– Egentligen var det en slump att jag gjorde mitt examensjobb om små satelliter och att jag sedan blev kvar inom branschen. Om jag skrivit om något annat så hade jag nog gått i den riktningen, men jag märkte att jag hade kunskap om ämnet och att det var kul, säger Peter Nilsson.
Han är vd på APR Technologies och har nyligen avslutat ett personalmöte innan han guidar mig runt på företagets toppmoderna produktionsanläggning.
Den 850 kvadratmeter stora arbetsplatsen består av tre våningar och omfattar bland annat flera laboratorier, en mekanisk verkstad och tre så kallade renrum där de bedriver forskning och som har låga halter av miljöföroreningar som damm.
– Jag och många som jobbar här drivs av att utveckla nya saker och komma på nya idéer. Då passar rymdindustrin bra för man får göra en del konstiga saker och hitta olika sätt att lösa de behov som finns, säger Peter Nilsson.
Efter att ha sett åtskilliga avancerade maskiner och utrustning kommer vi till det öppna kontorslandskapet där Peter och alla anställda sitter. Här forskar, utvecklar och bygger de teknisk utrustning som används för att reglera temperaturen på bland annat satelliter och i bilar.
– Vi har väldigt unik kompetens i olika frågor och inom rymdindustrin finns inga andra som gör samma sak, säger Peter Nilsson.
LÄS MER: Innovativ entreprenör – Peter Nilsson prisad
Efter studier och examensjobb började Peter arbeta på Uppsala universitets rymdtekniska forskningsavdelning och där träffade han Robert Thorslund.
Efter att de jobbat ihop i några år kom de i kontakt med Are Björneklett och tillsammans grundade de APR Technologies.
– Vi visste att ett behov för nya termiska lösningar fanns och hade tidigt kundförfrågningar. I början försökte vi skapa rykte och jagade andra aktörer för att berätta om oss men nu kommer folk till oss och vill samarbeta, säger Peter Nilsson.
Från början låg företaget i Uppsala men flyttade till Enköping eftersom det var på behändigt pendlingsavstånd för alla grundarna. Förutom huvudkontoret har företaget en representant i USA och planer finns på att öppna ett kontor i Göteborg.
– Vi har haft en något låg profil och fullt upp med arbete men det vore kul att bli ett företag i Enköping som kan inspirera ungdomar. Rymdindustrin och teknik brukar locka en del högstadie- eller gymnasieelever och i framtiden vore det kul att göra något för dem och staden.
LÄS MER: Enköpings rymdentreprenör årets Skapa-vinnare: "Jätteroligt"
Sedan starten 2011 har företaget växt och byggt ut sina lokaler i takt med att beställningarna blivit allt större.
Under våren 2018 skrev APR Technologies ett 28-miljonerskontrakt med det franska rymdcentret Airbus DS och tecknade sitt första avtal med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.
– Det har varit en tuff resa med mycket osäkerhet. Jag skulle säga att det egentligen är omöjligt att etablera sig som vi gjort eftersom vår nisch är så högteknologisk att bara högskolor eller riktigt stora företag har tillräckligt med kapacitet att utveckla den här tekniken. Vi har haft en del tur, och även otur, men när turen har dykt upp har vi lyckats fånga den.
Nu väntar nästa utmaning då APR ska ta teknologi utvecklad till satelliter och föra över den till elbilar. Företaget ska ta fram batterimoduler som kan snabbladdas effektivare, få ökad säkerhet och längre livslängd.
Projektet innebär att de ger sig in i en bransch med tuffare konkurrens.
– Vi hittade en nisch inom rymdindustrin med nya termiska lösningar och vill ta den tekniken till andra marknader, som också är bra för människan och planeten. Vi känner att det är rätt läge att gå in i elfordonsindustrin och måste försöka, men det är bråttom för annars kommer andra aktörer ikapp oss, säger Peter Nilsson.