Tanken är att den ekonomiska planen ska ge Enköpings kommun möjlighet och förutsättningar att göra kloka framtida prioriteringar och få kontroll på ekonomin på längre sikt.
För att klara detta ska kommunen nu varje år göra ett överskott på 3,5 procent av alla intäkter (skatter och olika bidrag). Samtidigt ska låneskulden minska till samma nivå som den var vid utgången av 2022.
I planen framgår att dessa mål ska vara som ledstjärnor och Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, betonade under debatten vikten av att ta höjd för dessa överskott och att hålla igen på lånen.
– Ju mer framförhållning, desto mer ökar förutsättningarna att vi har en sund ekonomi, menade han.
Oppositionen var dock inte imponerad. Johan Enfeldt (S) frågade församlingen om alla var medvetna om vad som verkligen står i dokumentet.
– Normalt räknas ett överskott på 2 procent av intäkterna som god ekonomisk hushållning. Vi ska ha ytterligare 1,5 procents överskott, det innebär att det redan nästa år försvinner 52 miljoner från verksamheterna, sa han.
Att Peter Book sagt att 3,5-procentsmålet inte kommer att vara styrande, utan en ledstjärna, slog Johan Enfeldt ifrån sig.
– Det är klart det kommer att vara styrande, det är ju meningen med ett sånt här dokument.
Han undrade också hur det ska gå till att minska låneskulden i kronor fram till 2032 mot vad den är idag.
– Då ska Enköping ha vuxit till 55 000 invånare och under de här åren ska vi investera 5,4 miljarder utan att låna mer pengar.
Sverker Scheutz (V) ville att hela planen skulle återremitteras. Han tycker den genomsyras av ett alldeles för pessimistiskt synsätt och nästan enbart fokuserar på utgiftssidan.
– Det sägs ingenting om hur man kan öka intäkterna på annat sätt, exempelvis genom att höja skatten. Även om det inte finns nån majoritet för det så borde man väl ändå kunna räkna på det när man tar fram olika hypoteser om framtiden, menade han.
Kenta Hällbom (MP) var nöjd med planen och önskade att kommunen haft en sådan för länge sedan.
– Då hade vi inte varit i den situationen vi är nu. Om vi haft en tydligare plan ett par år, för tio år sedan, hade vi inte behövt hoppa från tuva till tuva. Det får inte bli som det blivit med Joar, att ekonomin tar överhand över det vi vill göra. Att vi inte mäktar med det vi vill göra, sa han.