Lantbrukarnas Riksförbund menar att toleransnivåerna för skador orsakade av vilda djur är extra begränsade i år till följd av torkar som råder.
– Det är extra känsligt i år när det är så torrt. Förut kunde man tolerera någon procents svinn men nu behöver lantbrukarna få in all skörd de kan få ihop och alla behöver hjälpas åt, säger Åsa Sikberg, ansvarig för jakt- och viltfrågor i LRF Mälardalens styrelse.
På lokal nivå är det nu tillåtet att utöva skyddsjakt i växande grödor, till exempel vete eller raps, allt som har med lantbruk att göra. Skyddsjakt på kron- och dovhjortskalvar samt, vildsvin, med undantag av suggor med kultingar, är tillåtet.
– Vildsvinen börjar komma fram eftersom sädet går i ax just nu. Det är likadant med de som har mycket kron- och dovhjortar. De går ut på växande gröda när det finns lite örter ute i skogen, det som de ska normalt ska äta. Det är också torrt ute i skogen. Då blir odlingsbara marker extra attraktivt, säger Åsa Sikberg.
I år är det både stora viltstammar och torka som lantbrukarna måste tampas med. Eftersom torka råder är sädet inte så högt blir viltet mer synligt och därmed mer lättjagat.
– Det som vi har att ta till, för att störa viltet, är att sitta på vakjakt, säger Åsa Sikberg.
Hon menar att det är viktigt att inte stödmata vilddjuren.
– Då blir stammarna ännu större. Man kanske kan locka dem från grödorna en stund men när sädet går upp i ax lockar det mer än maten i skogen. Är det en grupp på 14 dovhjortar så äter de rätt så snabbt, säger Åsa Sikberg.