Länsstyrelsen: "Det finns allvarliga brister i djurhållningen"

Länsstyrelsen konstaterar att det finns allvarliga brister i djurhållningen på gården utanför Enköping. Men ännu har inga djur omhändertagits.

Enköping2024-10-17 18:00

Det djurskyddsärende polisen fick larm om i lördags handläggs nu av länsstyrelsen. Det var grannar till en gård nordost om Enköping som gjorde en orosanmälan om att hönor, gäss, getter och hästar for illa. Inledningsvis ville länsstyrelsen bara säga att de hade kontakt med djurägaren. Nu bekräftar man att det har funnits tidigare djurskyddsärenden om samma gård. 

– Vi har tagit emot fler anmälningar om den här gården genom årens lopp och gjort ett flertal kontroller på plats, säger Josef Nylén, pressansvarig på länsstyrelsen. 

Även i början av oktober, bara några dagar innan grannarna gjorde helgens orosanmälan, var länsstyrelsen där i ett pågående ärende som skulle följas upp. När sedan polisen kallades till gården i helgen gjordes en första veterinärbedömning av djuren. Men i början av denna vecka var länsstyrelsen och veterinär på plats igen för att tillsammans med djurägaren göra ännu en besiktning.

– Eftersom helgens veterinärundersökning skett efter att det blivit mörkt och utan djurhållaren närvarande för att svara på frågor och visa samtliga djur på individnivå, bedömdes att det behövdes en kontroll till, säger Josef Nylén.  

Men än så länge har inga djur omhändertagits av myndigheten.  

– Det finns flera allvarliga brister i djurhållningen och länsstyrelsen arbetar vidare med ärendet. 

Varför låter ni djurägaren ha djuren kvar?

– En djurhållare ska ha möjlighet att göra om och göra rätt innan vi beslutar om mer ingripande åtgärder. Det är reglerat i djurskyddslagen.

– Om bristerna inte rättas till kan vi gå vidare med olika typer av beslut. 

Vad då för beslut?

–I första hand får djurhållaren föreläggande om att åtgärda bristerna. Det kan vara en punktlista utifrån vad varje djurindivid behöver. Beroende på allvarlighetsgraden kan det vara åtgärder som är mer brådskande och ska hanteras skyndsamt.

Enligt djurskyddslagen kan djur omhändertas på plats om djur är utsatta för lidande, om djurägaren inte nås eller om det är utsiktslöst att situationen förbättras. 

Hur många orosanmälningar krävs?

– Om vi får in en anmälan följer vi upp den med olika typer av kontroller. I de fall djurägaren åtgärdar konstaterade brister avslutas ärendet. De läggs inte på hög. När konstaterade brister är åtgärdade har vi inte fog att agera ytterligare, säger Josef Nylén. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!