Ända sedan taxibolaget tillträdde hösten 2021 har kommuninvånare som är beroende av de samhällsbetalda resorna märkt av svårigheterna. I höstas kulminerade problemen, som av många beskrevs som kaos.
Det är för kaoset som drabbade särskoleeleverna som utbildningsförvaltningen nu planerar att utkräva vite av bolaget.
– Det är nödvändigt, därför har vi kopplat in kommunens jurister för att titta på hur vi kan gå till väga, säger utbildningschefen Linda Lindahl.
Även vård-och omsorgsförvaltningen har samma planer för de förseningar och annat som drabbat LSS-kunder, om än inte lika långt komna ännu.
– Vi har ju känt till problemen hela tiden men det är nu vi har samordnat oss, säger Barbara Lundgren, administrativ chef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Under EP:s arbete med denna artikel har många oklarheter i systemet visat sig. Alla säger sig inte veta hur de ska rapportera klagomål, andra menar att alla klagomål inte kommer fram eftersom man endast ska anmäla förseningar som är längre än 20 minuter. Alla chefer verkar heller inte känna till vem det är som ska se till så Cabonline följer avtalet.
Denna förvirring kan bero på att tre olika förvaltningar ska ansvara för sina delar; utbildningsförvaltningen för särskoleeleverna, vård- och omsorgsförvaltningen för LSS-kunderna och samhällsbyggnadsförvaltningen för färdtjänstkunderna.
Något övergripande ansvar för den så kallade avtalstroheten finns det dock ingen som har, enligt Lars Östrot, avdelningschef på den sistnämnda förvaltningen.
– Nej, det skulle inte fungera att vi höll koll på allt. Därför har varje förvaltning ansvar för sin del, säger han.
Cabonlines vd Christer Holmlund är medveten om att skolan tänker kräva vite för höstens problem. Att många LSS-kunder också fortfarande är missnöjda känner han däremot inte igen.
– Nej, den bilden delar jag inte. Det är inget vi har fått till oss, och då sitter vi ju ändå i regelbundna möten med alla inblandade. Men är det så är det ju jätteviktigt att vi får kännedom om det så vi kan åtgärda det som behövs, säger han.
Christer Holmlund säger att höstens problem för särskolebarnen är avhjälpta, bland annat genom att man satt in mer personal och fler fordon samt att man haft en genomgång med chaufförerna om service och bemötande.