Efter drunkningstillbudet: "Föräldrarna måste ta ansvar"

En badvärd på Pepparrotsbadet räddade en tonåring som låg på botten. Badets regler ses kontinuerligt över, men enhetschefen Maria Palm är tydlig med vad som är viktigast för säkerheten – föräldraansvaret.
– Vi är badvärdar, inte barnvakter.

Efter drunkningstillbudet - fokus på föräldraansvaret

Foto: Mårten Jeppson

Enköping2024-11-07 19:00

Pepparrotsbadet var välfyllt av höstlovsfirande barn och ungdomar när badvärden Muhammed Abdullah i fredags upptäckte en tonårspojke på botten av bassängen. 

– Roligt att våra rutiner sitter och att det blev ett lyckligt slut, det känns jättebra. Men vad som är så väldigt viktigt att lägga fokus på är föräldraansvaret, säger badets enhetschef Maria Palm.

Det är ovanligt att någon ligger på botten, men att badvärdarna ganska ofta får hoppa i och lyfta upp folk, senast på måndagen under höstlovet.

undefined
Enhetschef Pepparrotsbadet Maria Palm

– Det finns en oro att många tror att man kommer hit och lämnar sitt barn litegrann, för här finns det de som vaktar våra barn. Men så är det inte, vi är badvärdar, inte badvakter, säger Maria Palm.

Badet har regler som ska efterföljas. Bland annat råder mobilförbud och det är max tre barn per simkunnig vuxen. Regler som badet ständigt skruvar på i samspråk med andra simhallar.

– Tre barn per vuxen är lite standard, men man kan ifrågasätta det också, man har ju bara två armar, hur ska man ha tre barn, frågar sig Maria Palm.

Samma antal gäller även för barnkalas som anordnas, men där behöver badet själva förtydliga reglerna menar hon.

– Jag tror vi tillåtit fler barn per vuxna tidigare, för vi tycker att alla ska få komma på kalaset. Men när de badar ska det vara lika säkert för dem.

Nyligen har badet investerat i walkie-talkies för smidigare kommunikation mellan badvärdarna. De jobbar med aktiv badbevakning för att hela tiden ha koll på var gäster rör sig och hur simkunnigheten ser ut.

undefined
Enhetschef Maria Palm, Pepparrotsbadet
undefined
Pepparrotsbadet

Generellt sett får badvärdarna god respons när de säger till föräldrar.

– De tycker det är bra att vi som har kunskapen pratar med dem. Vi har ju trots allt samma mål – att allt ska gå bra, säger Maria Palm.

Är man tolv år får man besöka badet utan vuxen. Även den gränsen är något som ses över, där ett simtest skulle kunna vara vägen framåt, i stället för att åldern ska styra.

– Man kan överskatta sin egen förmåga, man tror sig kunna simma men det kan bli stökigt och man kanske blir stressad. Sen kan det finnas många som har en kulturell bakgrund som gör att man inte är van att vara i vattnet, man har inte den erfarenheten av att simma helt enkelt.

Maria Palm hyllar kommunens upplägg där barnen i sexårsverksamhet och årskurs två får komma för att lära sig simma under skoltid.

– Det finns verkligen möjligheter att vi ska ha hundra procent simkunnighet i Enköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!