Duon flyttar till nytt bryggeri – Fagerudd satsar på egen öl

Från köket, via ett garage, till ett nyrenoverat bryggeri på Fagerudd. Bryggresan för de två vännerna går in en helt ny fas när de krokar arm med konferensanläggningen utanför Enköping.

Bryggmasarna visar hur man gör öl

Foto: Emil Glad

Enköping2024-12-08 09:11

Nyheten i korthet

  • Två vänner, kända som Bryggmasarna, har flyttat sitt bryggeri till konferensanläggningen Fagerudd utanför Enköping.
  • Bryggmasarna, som startade sitt företag 2021, kommer att tillbringa en helg i månaden i det nya bryggeriet.
  • Fagerudds vd, Sebastian Tarkowski, ser fram emot att kunna erbjuda gästerna hembryggt öl och med eventuell framtida expansion.

Bryggmasarna, så kallar de sig själva, dalmasarna som träffade varandra på högskolan och som nu blivit en hörnsten i Fagerudds nya satsning.

– Från början började vi som hemmabryggare båda två, säger Max Sidenstjärna, som ihop med Gustav Fahlén är Bryggmasarna.

Att de nu hamnat i en nyrenoverad lokal, 100 meter från Fagerudds huvudbyggnad, det är Sebastian Tarkowskis fel, vd:n på konferensanläggningen.

– Vi ville ha ett bryggeri, för det vill man ju ha, säger han och fortsätter:

– Vi försöker skapa ytterligare en destinationspunkt här och en anledning att komma hit. Vi hade en tom lokal och jag skulle ju ha kunnat ställa hit ett hembryggverk och tagit med kockarna ut för att brygga då och då och säga att vi har vår egen öl. Men det är inte en riktig story.

undefined
Gänget bakom att det nu bryggs öl i Fagerudds lokal.

Han menar att många i branschen tar kontakt med lokala bryggeri och därigenom får "sitt öl" och sätter egen etikett på ölflaskorna.

– Det blir det bästa av två världar här nu, jag får möjligheten att säga att jag har ett bryggeri, fast det är ju deras bryggeri. Och de får möjligheten i en stor lokal och säljer sen öl till mig och en del till andra.

För Bryggmasarna, som båda jobbar med IT till vardags, började allt med ett nördigt intresse. Sedan startade de ett bolag 2021 och sålde första ölen i början av 2022. Åtagandet på Fagerudd och flytten från Max Sidenstjärnas garage, innebär att de nu uppskattningsvis behöver spendera en helg i månaden i nya lokalen för full produktion.

– Vi får se vart det här bär vägen, är det korta svaret. Det hade varit kul att kunna göra det här mer på deltid eller heltid, men det får tiden utvisa. Om det funkar bra här så finns ju möjligheter att expandera och idéer finns det massor av.

undefined
Tre av Bryggmasarnas egengjorda öl.
undefined
Sebastian Tarkowski delar gärna med sig av sina kunskaper om öl.
undefined
På Fagerudd hålls filosofiska ölprovningar.

Bredvid jästankarna, som fylls upp under denna första produktionsdag i bryggeriet, finns det gott om plats för fler jäsmaskiner och utrymme framöver för att kanske kunna ta emot grupper som vill testa att brygga eget öl.

Fagerudds vd Sebastian Tarkowski som själv kommer från bryggeribranschen, hållet sedan tidigare i filosofiska ölprovningar på anläggningen.

Bryggmasarna får ut upp till 110 liter öl i färdig produkt, när alla tankarna är fyllda och ölen buteljerade. Till en början kommer de primärt göra fyra sorters öl, med egna namn och etiketter, men det lär också dyka upp en och annan experimentbryggning framöver också.

– Att göra öl är inte det svåra. Att göra en bra öl är svårare. Att få till en process och att göra det i riktigt hög kvalitet, säger Max Sidenstjärna, innan Gustav Fahlén fyller på att det svåra också är att vara konsekvent över tid.

Att faktiskt framställa recept till ny öl handlar ganska mycket om magkänsla, menar de båda två.

undefined
Jäsrummet. Men utrymme för fler jästankar och en bar.
undefined
Bryggmasarna bredvid jästankarna i sitt nya bryggeri.
undefined
Sebastian Tarkowski.

Under tiden vi pratar tickar en digital klocka ner på en skärm på en stor behållare. Just för tillfället bryggs en Haze IPA, där den krossade malten hällts ner i varmt vatten. Processen ska utvinna socker som senare blir till alkohol när ölen jäser. I just denna brygd ska ölen smaksättas med den amerikanska humlesorten Citra.

Klockan har ju snart tickat ner, händer det något spännande då?

– Om 52 sekunder ska vi höja temperaturen med 13 grader, sen ska vi vänta tio minuter till. Vi höjer temperaturen för att sockret på ett effektivt sätt ska spolas ut malten.

Processen är noggrann och skyndar långsamt. Sebastian Tarkowski testade Bryggmasarnas öl lite av en slump. Nu har han plockat in dem i sin lokal och ser framför sig att kunna köra bort hembrygd öl till anläggningen med skrinda, fyra veckor senare.

undefined
Fagerudds konferensanläggning.
undefined
Max Sidenstjärna.
undefined
Gustav Fahlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!