Personen som ärendet rör bor i en LSS-bostad och har haft en kontaktperson under lång tid. Våren 2020 sade kontaktpersonen upp sig från tjänsten och det dröjde nästan ett år innan en ny kontaktperson anställdes.
Personalen vid boendet informerade i juli 2020 att kunden ville ha en ny kontaktperson men först i september inleddes rekryteringen.
Emma Rosén, resultatenhetschef vid Omnia, kan inte kommentera det enskilda fallet men medger att handläggningen tagit för lång tid.
– Generellt kan de här ärendena ta tid. Det handlar om att matcha personer med varandra, det kan vara en komplex procedur, och det blir allt svårare att rekrytera kontaktpersoner, säger hon.
Att vara kontaktperson är ett frivilligt uppdrag med viss ersättning och man kan säga nej till det. Även kunden kan säga nej om kontaktpersonen inte passar, då måste rekryteringsprocessen tas om.
– Uppdragen idag är mer komplexa än tidigare. Vi har andra behov från de insatsberättigade nu än då LSS-lagarna skrevs och hur det ska hanteras är något vi ser över, säger Emma Rosén.
Att pandemin drog igång vid samma tidpunkt kan även ha påverkat handläggningen och gjort det svårare att hitta kontaktpersoner.
– Men självklart ska vi se över ärendet, vad som gjordes fel och hur det kan åtgärdas så det inte upprepas, säger Emma Rosén.
IVO anser dock att dröjsmålet inte är skäligt och yrkar att förvaltningsrätten tar beslut om sanktionsavgiften.