Det ser ut att bli en nationell cementkris från och med den 31 oktober. Orsaken är att Mark- och miljööverdomstolen för några veckor sedan beslutade att inte ens pröva Cementas ansökan om miljötillstånd för att bryta kalk i Slite på Gotland.
Ansökan avvisades för att den bedöms vara för bristfällig när det gäller konsekvenserna för grundvattnet. Cementa har sedan dess överklagat till Högsta domstolen.
Cementas anläggning i Slite står för 75 procent av cementproduktionen i Sverige.
Enligt såväl arbetsgivare som fackliga organisationer i byggbranschen riskeras upp till 400 000 jobb i Sverige som en direkt konsekvens av en nedstängning av Sliteanläggningen. I en konsekvensanalys som nämnda branschföreträdare gjort förutspås cementbrist i hela Sverige redan till årsskiftet.
Om det inte finns cement innebär det också att det inte finns betong till allt byggande. Betong tillverkas av bland annat cement.
Enköpingsföretaget Conelement med cirka 30 anställda köper färdig betong av Swerock, som har en av sina 40 betongfabriker i Enköping. Cirka 20 till 30 kubikmeter betong levereras dagligen med roterbil till Conelements fabrik i Stenvretens industriområde.
– Det är deras förmåga att kunna fortsätta leverera betong till oss som kommer att påverka vår produktion till hundra procent, berättar Anders Ulmstedt som är vd och marknadschef för Conelement.
Om Swerock inte får cement från Cementa till betongtillverkningen står med andra ord Conelement utan betong. Conelements huvudprodukt är prefabricerade betongelement till byggbranschen.
– Som det har framgått påverkar det här hela byggindustrin i Sverige. För oss är det bara betongprodukter som vi levererar, så att det kan slå helt stopp för oss, säger Anders Ulmstedt.
– Den stora frågan är hur den här frågan kommer att lösas både ur det kortsiktiga och det långsiktiga perspektivet. Cement finns ju på andra ställen på jorden, konstaterar han.
Men att hinna hitta en annan leverantör utomlands och få det att fungera före den sista oktober kommer att bli oerhört svårt för de svenska företagen, enligt Anders Ulmstedt.
– Det är inte bara att hitta en leverantör. Cementen ska fraktas också. Cementa använder sina sjötransporter och depåer, så att det är inte så enkelt som att bara byta leverantör, säger vd:n.
– Men jag har en stor förhoppning om att det ska lösa sig. Det måste lösa sig, i det korta perspektivet till att börja med, säger han.
En lösning på problemet skulle vara om man kunde ersätta cementen med någon annan beståndsdel i betongen. Men det är inte heller något som kan genomföras snabbt, enligt Anders Ulmstedt
– Det finns diskussioner om att hitta alternativa bindemedel än cement, men det kanske dröjer 20 år framåt i tiden, säger han.
Conelement har påverkats av den pågående coronapandemin.
– Man har märkt att många beslut inom byggbranschen har legat på hold lite grann sedan i mars förra året och att det även har blivit en tuffare konkurrens, berättar Anders Ulmstedt.
– Vi gjorde ett rätt så bra fjolår, mycket tack vare att vi hade lyckats sälja bra innan mars och de projekten snurrade och gick så att vi hade en god beläggning under 2020, fortsätter han.
– Däremot har det varit lite tuffare med nyförsäljning från mars till mars. Sedan dess har framtidsutsikterna ljusnat och vi har nu en ganska god beläggning framåt. Bara vi får cement har vi mycket att göra, säger Anders Ulmstedt.