– Det känns naturligtvis inte bra alls, det har växt kastanjer här sedan mitten av 1700-talet, säger Jacob von Ehrenheim vid Grönsöö slott.
Alléerna vid Grönsöö slott planterades redan i mitten av 1700-talet. Närmast slotten är det lind och ask men alléerna nedanför borggården har bestått av hästkastanj.
– Lind var det vanligaste trädet i kulturmiljöer på 1700-talet. Kastanjen var ovanlig på den tiden och spektakulär i sin blomning, säger Jacob von Ehrenheim.
De äldsta träden i allén byttes ut 2009. Några äldre kastanjer kunde dock bevaras i den bortre delen av allén.
Men nu har 36 av de nyare träden drabbats av kastanjeblödarsjuka.
– Det är maximal otur. Sjukdomen är ganska ny, man har stora problem med den i Europa men här är den ovanlig, säger Jacob von Ehrenheim.
Både byggnader och parken vid Grönsöö slott är byggnadsminnesförklarade och att byta ut träd hur som helst får man inte göra. Dispens har sökts hos länsstyrelsen för att ersätta kastanjerna med parklind.
– Historiskt är det korrekt med lind och det är ett friskt träd. Vi har inget alternativ än att byta art, säger Jacob von Ehrenheim.
De nya träden är 8-10 år gamla, 6-7 meter höga och kommer att bilda en ung allé redan till våren. Men gratis är det inte att plantera så stora träd. Budgeten för träden ligger på 600 000 kronor.
– En del av summan har vi fått från Kjell och Märta Beijers stiftelse, det är ett stöd vi är väldigt tacksamma för då det handlar om riktigt stora pengar, säger Jacob von Ehrenheim.