Kvinnovåld : "Många tror det är illa – det är ännu värre"

Polisens riktade insats Operation Beta arbetar med att titta på riskfaktorer hos män i Enköping. Vissa markörer visar om de är livsfarliga och benägna att mörda en kvinna.
– Det är ruskig sekretess runt det här, säger Anders Östlund, kriminolog vid polisen.

Anders Östlund, kriminolog på polisen.

Anders Östlund, kriminolog på polisen.

Foto: Anna Bredberg

Enköping2024-11-22 05:00

Genom att gå igenom polisutredningar och lyssna på tidigare förhör har Anders Östlund sammanställt listan på de mest våldsammaste männen i Enköping och landets alla övriga regioner.

Vid intervjun berättar han att polisen bara för timmar sedan hade ett möte om högriskgruppen i Uppsalas polisområde om män som är potentiella att mörda kvinnor.

– När den gruppen uppdateras så kommer det tillkomma fler män från Enköping. 

Anders Östlund började jobba med Operation Beta för två och ett halvt år sedan. Där tittar han på män med några speciella riskfaktorer: de som är suicida, separation i närtid samt våld genom strypgrepp. Tillsammans utgör det en förhöjd risk att utsätta sin partner för extremt grovt eller dödligt våld.

– Jag identifierar dem, plockar fram dem och presenterar materialet för polisen. De ska då planera operativa insatser och titta igenom vad de är för män, och vad kan vi förvänta oss att de hittar på om vi kontaktar dem. Och hur ska vi kontakta dem. Utan att utsätta vare sig brottsoffret eller polisen själva för fara. En del män är mer utåtriktade, milt sagt, andra inte. 

I polisområde Uppsala arbetar man med detta just nu men männen vet inte själva om att de är med på en lista. Det vet inte brottsoffren heller. Även om en man inte just nu är i en relation så kan de komma att sökas upp av polisen.

Har du exempel på hur det går till när man söker upp männen?

– Inte här i Enköping. I andra regioner har man använt sig av polisens förhandlare. Det är en svår uppgift. Finns det öppna polisärenden då är det lättare för då kan man prata med dem i en utredning.

Enligt Anders Östlund kan män som är våldsamma vara vem som helst. 

– De är sjukt många. De flesta som tror att det är riktigt illa förstår inte att det är ännu värre än så.

Men de som hamnar på Beta-listan är mer speciellt avvikande och kan vara multikriminella och ha svåra socioekonomiska problem.

– En del har psykisk ohälsa, som till exempel schizofreni. Oftast finner vi att de som mördat en kvinna genom våld i större utsträckning haft kontakt med psykiatrin än polisen.

Polisen samarbetar med olika delar i samhället som psykiatrin, socialtjänsten, frivården, kriminalvården för att göra myndigheter varse om hur studier och riskfaktorer ser ut. Männen på Operation Betas lista bygger på riskfaktorer och inte hur många anmälningar de har på sig. I förhör med polisen eller genom vårdkontakter kan har de uppgett eller hotat att de ska döda en kvinna i sin närhet. Där blir det viktigt för ansvariga myndigheter och åklagare att ta hot från männen på allvar.

– I Enköping och Håbo är det nio män på listan just nu. De är identifierade som farliga.

Hela Region Mitt är nu uppe i 95 män.

Hur ska man komma åt dem?

– Kan man komma åt dem via relationsvåld? Ja, det går ju absolut. Men det blir ju svårare utan vittnen och när det sker inomhus. Oftast vill inte målsägaren delta i utredningen. Det är inte ett hinder att det drivs vidare. Men vill inte hon ställa upp så faller ju oftast hela utredningen.

Att en kvinna är rädd för mannen är också ett stort problem. 

– Det är åklagare och inte polisen som bestämmer om det ska drivas vidare. Om de inte tror att de kan få en fällande dom får de inte inleda någonting. Och ibland häpnar man över hur nästan lättvindigt man hanterar de här brotten. Men det börjar bli lite ändring på det.

– Men komma åt dem kan man möjligtvis lyckas med hos dem som har lite mer kriminell livsstil. När de begått allt från större brott till trafikförseelser.

Tidigare har just att anmäla våldsbrott mot kvinnor inte varit det mest framgångsrika för att få bukt med problemet. Anders Östlund menar att det har inte fått den resurs som krävts, utan allt fokuserades på brottsoffret:

Hur bör man agera om man vet att våld pågår?

– Det klassiska svaret är, som gett en del frustration, att det måste anmälas. De här männen, de farligaste, de ägnar sig åt tung grov kriminalitet. Några av dem är dödligt farliga. Det nya med Beta är att skifta fokus. Inte från brottsoffret. Men det måste bli mer fokus på gärningsmannen och ska behandlas som alla andra män som sysslar med brottslighet. 

Det är nytt att arbeta på det här sättet mot den här typen av gärningsmän. Operation Beta har pågått ungefär i ett år och börjar att fungera bra.

– I förlängning hoppas man att man kommer åt dem.

undefined
"Det handlar om våldet som är långt utöver det vanliga. De män som slipar knivar inför kvinnan, slår sin gravida fru eller slår frun medan hon håller deras spädbarn. Våld som går över alla gränser. Som han som försökte äta upp sin partners fötter" säger Anders Östlund, kriminolog på polisen.
Om du behöver söka hjälp

Socialförvaltningen Enköpings kommun 0171-62 51 00

Kvinnojouren Enköping 0171-440 242

Brottsofferjouren Enköping 0171-262 06

Kvinnofridslinjen (alltid öppen) 020-50 50 50

Är du under 18? Ring BRIS på 116 11

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!