Många granar har dött efter de senaste årens angrepp av skadeinsekten granbarkborren. Kommunens naturförvaltare har därför tillsammans med upplevelseförvaltningen gått igenom skogsområdena vid motionsspåren under vintern och våren för att se över säkerheten.
– Vi jobbar hela året med säkerheten i motionsspåren. Nu ser vi att mycket har dött även under sommaren så höstens uppgift blir att se över det igen. Vi har nya angrepp exempelvis i Örsundsbro där vi måste gå in och ta bort träd igen, säger Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare vid Enköpings kommun.
Under sommaren har man bland annat plockat döda träd vid motionsspåren i Fjärdhundra, Lillkyrka och i Ulundaskogen. Även i Fagerskogen och Gånsta är skogen angripen men där är det svårare att gå in med åtgärder då områdena har höga naturvärden.
– Där träden måste tas bort gör vi alltid det. Det är säkerheten som avgör om träd måste fällas. Men det är alltid en förlust att ta bort döda träd, både ekonomiskt och ur miljösynpunkt, säger Pär-Ola Borgestig.
Kommunen har nu fått Lona-bidrag (lokal naturvårdssatsning) från länsstyrelsen för att göra en mångbruksplan för kommunens skogar.
I dagsläget finns ingen aktuell plan för skötseln av skogarna som omfattar omkring 1 000 hektar.
I mångbruksplanen, som beräknas vara klar nästa år, tas hänsyn till både natur- och friluftsvärden.
– Det handlar mycket om att jobba med hyggesfritt skogsbruk. Plock- och luckhuggning på gammalt skogsbrukssätt, säger Pär-Ola Borgestig.