En gammal kruka modell större kommer sannolikt att få en avgörande roll i Enköpings politiska arbete de kommande fyra åren.
Redan på måndagskvällen togs den i bruk för den slutna omröstningen av ordförandeposten. Och så kan det bli även fortsättningsvis eftersom Alliansen och Miljöpartiet inte har egen majoritet i kommunfullmäktige och därför kan komma att behöva rösta om många frågor framöver.
Det nya läget med så kallat minoritetsstyre benämns av flera som ”Det värsta tänkbara scenariot”.
Så hur kom det sig att det inte gick att lösa på något annat sätt? Varför kunde ingen få till en stabil majoritet, trots alla försök som uppenbarligen gjorts? Vad är det som gör att man faktiskt väljer ett minoritetsstyre framför ett samarbete?
Moderaterna och Nystart Enköping, NE, har båda haft möjligheten att få till olika majoriteter men valt bort dem av principiella skäl.
NE sa blankt nej till att ingå i koalition med de fyra allianspartierna. Fem partier i en koalition är för många, menar Anders Wikman. Det faktum att partiet redan innan valet varit tydligt med att man inte tror på blockpolitik har också spelat in, framför allt inte blockpolitik där ena sidan får egen majoritet. NE + Alliansen hade blivit ett cementerat högerblock, menar han. ”Vi har inte lockats att svika vårt vallöfte bara för att få sitta vid köttgrytorna”.
Helst hade NE velat vara med i ett starkt mittenstyre, gärna tillsammans med Socialdemokraterna och Moderaterna.
Men en sån lösning kunde inte Moderaterna tänka sig efter att ha varit i opposition mot S och NE i fyra år. ” Då hade det varit knepigt att direkt kroka arm med dem. Det handlar om signalvärdet, vi hade blivit femte hjulet. Hellre då ett minoritetsstyre”, säger Ingvar Smedlund.
Socialdemokraterna i Enköping är ju även efter valet kommunens största parti även om man tappade tre mandat. Sverre Ahlbom berättar att partiet gärna hade fortsatt styra kommunen tillsammans med Nystart Enköping. Men för att få majoritet hade man velat ha med sig Centern, och antingen Miljöpartiet eller Liberalerna, någon av de två sistnämnda i en så kallad valteknisk samverkan. Men en sådan lösning gick inte att få till, av orsaker som varken S eller C vill berätta om.
Nu har Enköping ett minoritetsstyre. För att få till stabila beslut i stort och smått krävs nu mycket jobb för partierna, det kommer att ta lite längre tid och det blir med all sannolikhet lite dyrare för skattebetalarna. Men med en svag ledning tjänar oppositionen på att vara stark.
Måndagskvällens första omröstning visar vad en stark oppostion kan åstadkomma - den blågröna sidans förslag på ordförande förlorade, till förmån för Socialdemokraternas förslag.
Allt med hjälp av en gammal blomkruka.