"Det lägsta brott man kan göra"

2021 har inletts med en serie åldringsbedrägerier. "Det är det lägsta brott man kan göra", säger Jonas Rickeborn på polisen.

Bedrägerier mot äldre är svårutredda brott.

Bedrägerier mot äldre är svårutredda brott.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Enköping2021-02-13 12:00

Från den 1 januari i år till och med i onsdags den här veckan kunde Jonas Rickeborn, operativ koordinator hos polisen i Enköping och Håbo, räkna till åtta anmälda brott mot äldre i Enköping. Sju är bedrägerier och ett är en grov stöld.

EP återger här fem bedrägerier/stölder eller bedrägeriförsök som har drabbat äldre den här vintern:

1) Drabbad: kvinna i 90-årsåldern. Plats: Enköping. Tidpunkt: cirka 13:00 den 6 februari 2021.

Kvinnan blev uppringd av en man som sa att någon från Tyskland hade tagit ett lån i hennes namn och att han skulle hjälpa henne, men att han behövde hennes bankkort och kod. En polis skulle komma hem till henne och hämta kort och kod, som kvinnan instruerades att lägga i ett kuvert. En stund senare ringde det på och en man hämtade kuvertet. Kvinnan blev av med 15 000 kronor.

2) Drabbad: kvinna i 80-årsåldern. Plats: Örsundsbro. Tidpunkt: 14:00-15:00 den 2 februari 2021.

Kvinnan blev kontaktad på messenger av någon som utgav sig för att vara en vän. Vännen påstod att kvinnan vunnit pengar, som hon skulle få via banköverföring. Kvinnan förmåddes att logga in på sin bank med bank-ID och bankdosa. Kvinnan upptäckte att 4 500 kronor hade förts över från ett konto och anade oråd. Hon ringde till sin bank, som kunde se att pengarna fanns kvar bland kvinnans konton.

3) Drabbad: kvinna i 80-årsåldern. Plats. Enköping. Tidpunkt: 19:00-20:00 den 20 januari 2021.

En man sa sig ringa från Telenor och hävdade att familjen inte utnyttjar datakapaciteten i sitt abonnemang, vilket skulle strida mot GDPR-reglerna. Mannen var villig att rätta till det. Familjen skulle få tillbaka 2 700 kronor. Under en timmes samtal lyckades mannen få kvinnan att lämna ut kortnummer, ett kontonummer och bank-ID. Till slut fick kvinnan onda aningar och la på. Hon ringde banken och spärrade kort och bank-ID. 3 800 kronor hade tagits ut.

4) Drabbad: kvinna i 95-årsåldern. Plats: Enköping. Tidpunkt: 15:00-15:25 den 17 januari 2021.

En gärningsman utgav sig för att vara sjukskötare. Han blev insläppt och låtsades kontrollera kvinnans axel. Väl på plats tog mannen plånbok och smycken.

5) Drabbad: kvinna i 80-årsåldern. Plats: Enköping. Tidpunkt: eftermiddag den 2 december 2020.

Kvinnan fick ett samtal från en som sa att hon hette Anna Karlsson och ringde från Snabbfinans. Anna påstod att någon tagit ett lån på 100 000 kronor i kvinnans namn och att denna nu försökte få ut pengarna. Efter en stunds samtal la kvinnan på luren. Hon trodde inte på uppringaren.

undefined
Polisens råd är att aldrig lämna ut kontonummer, koder eller andra känsliga uppgifter till någon annan.

Bedragarna har en uppsjö olika tillvägagångssätt.

– Antingen bygger man det på förtroende eller så kan man bygga det på stress, att ens pengar är i fara eller att ens barn eller vänner i fara, så att man bygger upp en väldig press på målsägaren att lämna ut den där koden. Man kanske säger att precis just nu är det en person som håller på att ta ett lån i ditt namn, förklarar Jonas Rickeborn.  

Det är svårutredda brott och mörkertalet är stort. Polisen står i begrepp att göra en informationsinsats för att färre ska behöva bli lurade.

– Vi jobbar med ett utskick till dem som är över 70 år i både Enköpings och Håbo kommuner. Nästa tanke är att också prata med bankerna och se vad man kan göra brottsförebyggande.

– Det här är i stort sett det lägsta brott man kan göra, att stjäla från människor som har jobbat och slitit i hela sitt liv och som tror på folk och myndigheter, tycker Jonas Rickeborn.

Polisens råd till äldre

Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter.

Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker.

Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro.

Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!