Som kommundirektör har Daniel Jansson-Hammargren tillsammans andra tjänstepersoner vid kommunen reagerat på senaste tidens allmänna debatt om byggnation i stattgropen. I sociala medier har Erik och Sylvia von Ehrenheims skisser spridits flitigt och paret har tagit initiativ till en namninsamling där många Enköpingsbor skrivit under att de helst vill se denna byggnad vid torget.
Att Daniel Jansson-Hammargren nu väljer att gå ut i media beror på att skisserna framställs som om de vore ett alternativ till kommunens långt framskridna planer med hotellföretaget Vi Invest.
– Det är helt fel. Vi har ett markanvisningsavtal med Vi Invest och under den tiden får vi inte förhandla med någon annan, säger han.
Om några dagar ska det gällande markanvisningsavtalet förnyas och delas upp i två; ett för hotellverksamhet i stattgropen och ett för bostäderna som Vi Invest erbjudits att få bygga vid Stockholmsvägen istället för i stattgropen.
De två nya avtalen skrivs på två år, om politikerna i plan- och exploateringsutskottet godkänner dem. Som EP berättat tidigare har Socialdemokraterna aviserat att de inte kommer att rösta för ett förnyat avtal med Vi Invest, utan vill ge någon annan chansen.
– Politiken kan naturligtvis säga nej, men vi kan ändå inte ta oss ur avtalet förrän i mars nästa år, då nuvarande avtal går ut. Skulle det bli så är vi tillbaka på ruta ett. Från mitt perspektiv ser jag bara att vi då måste utlysa en markanvisningstävling, säger Daniel Jansson-Hammargren.
Han betonar att det i ett sådant läge är kommunen som sätter villkoren och om en ny kandidat skulle bli aktuell handlar det även då om en detaljplaneprocess som måste föregås av en analys av ett framtida behov.
– Uppskattningsvis tio år kan en sån process ta, säger han.
Han säger att han dock förstår Enköpingsbornas frustration över den tomma stattgropen. Samtidigt som Ehrenheims skisser presenteras precis innan markanvisningsavtalet ska göras om.
– Jag tycker också att det är jättefint men det är inget alternativ. Vi har ett färdigt förslag men kommunen kan inte gå ut och presentera det än, det är inte så vi jobbar med exploatörer. Men visst – jag förstår den allmänna frustrationen, en grop vid torget i 13 år är inte bra, säger han.
Själv är Daniel Jansson-Hammargren övertygad om att det är ett hotell med omkring 100 rum som Enköping behöver.
– Vi måste ta hänsyn till vad vi behöver ha om tio år, inte bara i dagsläget. Ska Enköping hänga med i utvecklingen är det nödvändigt att vi kan erbjuda hotellrum annars åker folk till andra städer. Och 100 hotellrum skulle gynna handeln och restaurangerna redan nu.
Vad säger du om påståendet att kommunen sockrar budet till Vi Invest genom att erbjuda tomten vid Stockholmsvägen till bostäder?
– De får ju inte tomten, de får köpa den till marknadspris. Vi har inte haft några förfrågningar på den tomten på väldigt länge och vi kommer som sagt att ta gott betalt för den, säger han.
Han har stor tilltro till Vi Invests möjlighet att bygga hotellet.
– Självklart kan allt hända och det är svåra ekonomiska tider nu, särskilt i fastighetsbranschen. Men vi följer deras ekonomi oerhört noggrant, vi har anlitat ett bolag som jobbar med regelbundna analyser. Där jobbar vi både med hängslen och livrem, säger han.