Fem föreningar har tilldelats verksamhetsbidrag av socialnämnden.
Samtliga har fått nedskärningar i bidraget med två procent, jämfört med 2020. Nämnden var inte enig i beslutet.
Ja till beslutet sade moderaterna, centerpartiet och sverigedemokraterna medan socialdemokraterna och nystart Enköping reserverade sig och yrkade på oförändrade bidrag.
– Vi tror att frivilligsektorn är viktig, den ger ett mervärde som inte den offentliga sektorn kan ge och är en viktig del i välfärden, säger Sven Jansson (S), ledamot i socialnämnden.
För socialnämnden handlar nedskärningen om en besparing på omkring 57 000 kronor.
– Det är inte några stora pengar i en budget på 200 miljoner och vi föreslår att man spar in det övergripande administration. Det har redan gjorts stora neddragningar i bidragen under många år och nu finns det ingen ost kvar att hyvla av, säger Sven Jansson.
Peter Book (M), ordförande i socialnämnden menar att nedskärningen är nödvändig av besparingsskäl.
– Det enkla skälet är att vi har ett underskott på 15 miljoner i nämnden och vi måste klara vår interna verksamhet. Tjänstemännen sliter för att hitta besparingar och det här är ett viktigt signalvärde mot dem, säger Peter Book.
Nytt för i år är att föreningarna söker bidrag för två år i taget, tidigare beviljades de för ett år.
– Det underlättar deras planering. Kan de redoovisa att de har fortsatt verksamhet får de bidrag även för 2022, säger Peter Book.
Liksom tidigare år är det Hela människan Ria, som driver Härbärget och Matbryggan, som får det största bidraget. 1,53 miljoner kronor för 2021 och samma summa för 2022. En sänkning med drygt 30 000 kronor jämfört med året före.
I sin konsekvensbeskrivning uppger Ria att verksamheten vid Härbärget är svår att driva med ytterligare nedskärningar och att även verksamheten med Matbryggan, som sker i samarbete med Enköpings Pastorat och Lokalen på Kärrhöksgränd, är hotad.
– Det är tufft men vi ger bidrag för verksamheten med natthärbärget, inte för dagverksamheten, och matverksamheten är inte vår huvudpunkt, säger Peter Book.
Kvinnojouren beviljas 705 600 kronor för 2021 och 2022, en sänkning med 14 400 kronor.
Hyresgästföreningen Region Aros Gävle, som driver Lokalen på Kärrhöksgränd, får 297 920 kronor per år de närmsta två åren, en sänkning med 7 000 kronor.
Brottsofferjouren beviljas 233 240 kronor och Tjejjoruren 102 900 kronor per år under perioden.