Deras hobby växte till ett företag

I Mariedal utanför Enköping tillverkas lufttorkat kött med Sydafrikanska smaker. Företaget Bush Candy har växt fram ur en hobby vid köksbänken.

Elin Peña och Tomas Sudström är färska egenföretagare med företaget Bush Candy, där de tillverkar och säljer lufttorkat kött med sydafrikanskt ursprung.

Elin Peña och Tomas Sudström är färska egenföretagare med företaget Bush Candy, där de tillverkar och säljer lufttorkat kött med sydafrikanskt ursprung.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-11-22 20:00

Under uppväxten bodde Elin Peña i Sydafrika i flera år och biltong, ett lufttorkat kött, är vanligt där.

– Jag älskar charkuteri och ölkorv men inget smakar som biltong, det är jättegott och jag tycker det vore oschysst att inte låta andra smaka, säger Elin.

Tillsammans med sambon Tomas Sundström började hon experimentera hemma i köket för att få fram en liknande produkt, men det är inte helt enkelt att lufttorka kött.

– Det ska vara rätt bit kött, rätt kryddning, temperatur, luftfuktighet, hastighete på fläkten.... vi har testat i ganska många år, säger Tomas.

Till en början tillverkade de biltongen i mindre torkmaskiner, sådana som man kan torka svamp och grönsaker i. 

Men vänner som fick smaka gillade köttet och tanken på att utveckla verksamheten växte.

Den mindre torkboxen byttes ut mot lite större torkmaskiner de importerade från Tyskland och i förra veckan anlände ett stort torkskåp som de beställt från Sydafrika. I den kan de torka upp mot 100 kilo kött, den större mängden gör det lättare att få en jämn kvalitet på produkterna.

Köksbänken byttes ut, Tomas kontor på gården gjordes om och godkändes för livsmedelsproduktion.

Nu har de tagit fram tre olika produkter; biltong, chilibites och droewors - lufttorkade korvar. Köttet köps in från ett slakteri i regionen och kryddningen har de jobbat fram själva.

– Förutom till chilibitsen, det var svårt att få till det bra, vi har precis fått hem 150 kilo chilikrydda från Sydafrika, ler Tomas.

Planer finns för andra smaker och kanske även annat kött. Tomas har kontakt med ett viltslakteri och vill prova vilt framöver, när de får tid. 

Försäljningen har gått bättre än väntat och de har kunder i hela Sverige, från Lund till Vilhelmina, vid lokala träningsanläggningar och vid Rekoringen i Enköping, via Facebook och webben. En speciell Farsdagsbox blev väl mottagen och nu planerar de för en jullåda.

– Gensvaret har varit överraskande positivt, det är ju inte en produkt folk känner, säger Elin.

– Men det är en ren produkt, ett nyttigt och proteinrikt godis utan konserveringsmedel som vi kan stå för och är stolta över, säger Tomas.

De jobbar båda heltid med annat arbete och trivs med sina jobb, hur stort det nya företaget blir får framtiden utvisa.

– Jag har alltid velat starta eget och nu var det rätt tid med rätt möjligheter. Så vi får se hur företaget bär sig, säger Elin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!